Півсправи зроблено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півсправи зроблено

Казна та Політика
969
Уряд усуне переплати податку на прибуток
Мінфін спростив управління податком на прибуток. Але це – тільки частина рішення, яке очікує бізнес.
Бюджетний апетит
Міністерство фінансів об’єднало в один код бюджетної класифікації податок на прибуток і його авансовий внесок. «Це дозволить враховувати переплати податку на прибуток під час сплати підприємствами поточних зобов’язань з цього податку. І, таким чином, дозволить уникнути висновку оборотних коштів платників », – пояснила на своїй сторінці в Facebook міністр фінансів Наталія Яресько.
Проблема, за яку взявся Мінфін, не нова. З 2013 року великі компанії з річним доходом від 10 млн грн платять корпоративний податок авансом в обов’язковому порядку. Крім того, – розповідає експерт «реанімаційному ради реформ» Ілля Несходовський, – експортери змушені платити податок авансом під тиском фіскальних органів. «Якщо експортер хоче отримати відшкодування ПДВ, податківці змушують його платити податок на прибуток авансом», – говорить експерт. Cума авансового платежу встановлюється з розрахунку середньомісячних платежів за минулий рік.
Чим більше різниця в стані економіки, тим більше переплати. Найбільше бізнес переплатив в минулому році. У 2014-му економіка обвалилася на 6,8%, а збитковими стали 40,1% підприємств із загальною сумою збитку у розмірі 578, 4 млрд гривень. Тим часом бізнес виплачував авансом 65% податку на прибуток, виходячи з показників 2013 року, коли економіка ще виросла на 0,2%, а збитковими були 34,1% підприємств із загальною сумою збитку у розмірі 205, 2 млрд гривень. Тобто більша частина авансу була сплачена з неіснуючою прибутку. Або дана уряду в борг. У 2015 році компанії платили вже виходячи з показників в умовах падаючої економіки. І проблема стала не такою гострою. За даними Держказначейства, за п’ять місяців фіскальна служба зібрала 19,7 млрд гривень податку на прибуток. З них 42% (8,3 млрд гривень) були сплачені авансом.
Мотивація податківців зрозуміла. Переплатами від одних компаній уряд компенсував не тільки витрати на повернення ПДВ, але й обов’язок зі сплати податків іншими компаніями. За даними фіскальної служби, до початку 2015 року податковий борг підприємств склав 29 млрд гривень. А в держави накопичилося «зайвого» податку на прибуток близько 25 млрд гривень. Вчора заступник міністра фінансів Олена Макеєва оцінила борг по переплаті в 28 млрд гривень.
Нормально, але мало
«Рішення Мінфіну про об’єднання кодів – правильний крок. Але його недостатньо », – вважає Несходовський. Наказ відомства дозволив неприємний парадокс: в однієї компанії могла бути одночасно недоплата і переплата з податку на прибуток. При недоплаті з компанії стягувалася пеня (120% облікової ставки НБУ, тобто на даний момент – 36% на рік або 3% на місяць. Наказ Мінфіну звів платежі з податку на прибуток і аванси по ньому ж будуть потрапляти на один рахунок. Компанія в своєму особистому електронному кабінеті зможе побачити вже загальну суму.
Але інші недоробки системи залишаються. Головна проблема – немає загального заліку по податках. Держава винна бізнесу 20 млрд гривень з відшкодування ПДВ. Але одночасно компанії, у яких уряд фактично запозичив гроші, зобов’язані платити податок на прибуток. Натомість бізнес волів би мати єдиний рахунок по всіх податках, які він платить, – говорить Несходовський. Це дозволило б мати повну і єдину картину про статус взаємин конкретної компанії з бюджетом. Але Мінфін поки не готовий на такі радикальні кроки. Заважають проблеми з наповненням держбюджету.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас