Харківські вчені створили економний електромобіль, який сам себе заряджає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харківські вчені створили економний електромобіль, який сам себе заряджає

Технології&Авто
3939
Вчені кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Національного технічного університету ХПІ створили перший в Україні електромобіль з суперконденсаторною батареєю.
Унікальність розробки полягає в тому, що під час гальмування або спуску двигун заряджається. Технологія проста і економічна – такою батареєю можна обладнати будь-який автомобіль, нічого кардинально в ньому не змінюючи.
На авто співробітники кафедри і встановили електропривід з мікрокомп’ютерним управлінням замість бензинового двигуна. За словами вчених, це перша в Україні машина, яка при гальмуванні або під час спуску з гори заряджається прямо під час руху і економить електроенергію акумуляторів. При цьому ресурсу електроенергії на зразку вистачає на 50-70 км.
«Ми розробили технологію, що дозволяє переробити практично будь-який автомобіль в електромобіль, не змінюючи кардинально його механічну частину, що дозволяєте в 5-7 разів заощадити на витратах на бензин», – пояснив завідувач кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи», професор Володимир Клепіков.
Він також підкреслив, що враховуючи світову тенденцію зростання випуску електромобілів, розробка і створення даної технологи дозволить ХПІ готувати висококваліфікованих фахівців, які зможуть виконувати програмування, діагностику, експлуатацію та ремонт електромобілів, а також брати участь в переробці експлуатованих автомобілів в електромобілі.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас