"Укрспирт" збільшить виробництво автомобільного біопалива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрспирт" збільшить виробництво автомобільного біопалива

Фондовий ринок
743
Згідно з опублікованими ДП “Укрспирт” даними про підсумки роботи підприємства в першому півріччі, держкомпанія справила 2,3 тис т біоетанолу при потреби вітчизняного ринку 250 тис т.
На додаток до чинних заводів запущено виробництво на Зарубинський спиртзавод (Тернопільська область) із залученням іноземних інвестицій в обсязі 60 млн грн.
Як повідомляє ДП “Укрспирт”, Зарубінський державний спиртзавод – це вже третє підприємство в країні, яке випускає біоетанол для використання у виробництві спиртовмісних моторних палив. Запуск підприємства став можливим завдяки модернізації виробництва за рахунок коштів інвесторів з Вірменії. Відкриття заводу дозволило створити 100 додаткових робочих місць для жителів регіону. Обсяг інвестицій в нове виробництво становить 60 млн. грн. До перепрофілювання підприємство простоювало.
“Ми повинні створювати продукцію з високою доданою вартістю, використовувати всі сировинні можливості, – упевнений в.о. директора ДП” Укрспирт “Роман Іванюк. – Виробництво біоетанолу допоможе вивести країну з економічної кризи, забезпечить нові робочі місця, підвищить конкурентоспроможність і поліпшить екологічний стан “. Дійсно, згідно з українським законодавством з 1 січня 2014 моторні бензини повинні містити 5% біоетанолу. У 2016 році цей показник повинен бути збільшений до 10%.
Зобов’язання по біоетанолу містяться і в директиві 2009/28 / EC – і Україна, згідно з Угодою про асоціацію, до цієї директиві повинна приєднатися. Причому мова не тільки про те, що потрібно дотримуватися формальні зобов’язання, але і про зниження залежності від поставок імпортних нафтопродуктів, вважає президент Української зернової асоціації Володимир Клименко: “Сьогодні біоетанол в Україні фактично не проводиться. При цьому ми імпортуємо близько 4 млн т бензину в рік з Росії та Білорусі, за який платимо валютою, хоча могли б щорічно виробляти такий же обсяг біопалива “.
Вже зараз потрібне швидке нарощування випуску біоетанолу та зниження його собівартості, що вимагатиме від його виробників зростання ефективності виробництва і розширення сировинної бази. “Підприємствам” Укрспирту “доведеться знаходити джерела інвестицій для зниження енергоємності виробництва біоетанолу, і, як наслідок – для зменшення його собівартості. Адже в міру зниження ціни буде зростати інтерес до біоетанолу, – упевнений експерт, редактор журналу” Деньги “Олександр Крамаренко. – Про це свідчить досвід найбільших країн-виробників біоетанолу – США та Бразилії. У міру зростання виробництва доведеться модернізувати виробництва під використання нових для них видів сировини. А це теж вимагає інвестицій “.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас