КС визначить долю Фонду гарантування вкладів, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС визначить долю Фонду гарантування вкладів, - юристи

Кредит&Депозит
1169
Розгляд касаційної скарги вкладників одного з неплатоспроможних банків викликав у вищих судових інстанцій сумніви щодо конституційності закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Тепер Конституційний суд України вирішить, чи має Фонд гарантування вкладів фізичних осіб право розпоряджатися сумами банківських вкладів фізичних осіб, повідомили юристи ЮК Prove Group.
Із набранням чинності згаданого вище закону Фонд дістав додаткові повноваження і, по суті, став ще одним регулятором на фінансовому ринку. «Фонд, який є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів і виведення банків із ринку, тобто не є державним органом, дістав частину повноважень Національного банку України з нагляду за неплатоспроможними банками. Тому досить сумнівною виглядає можливість Фонду розпоряджатися грошима від продажу власності банку, а також грошима вкладників», – коментує керівник практики приватного права ЮК Prove Group, адвокат Тетяна Жуковська.
Крім неконституційності самого Фонду як органу, встановлений порядок відшкодування вкладів фізичних осіб також викликає у ВСУ деякі сумніви. За рахунок Фонду компенсацію за вкладом, сума якої не перевищує 200 000 гривень, отримують лише вкладники-фізичні особи. «Крім того, законом не передбачено відшкодування за вкладами юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які фактично можуть отримувати право на повернення своїх коштів в останню чергу в процесі ліквідації та реалізації майна банку, якщо такого буде достатньо для таких виплат», – додає адвокат.
Отже, на думку ВСУ, встановлені законом критерії відшкодування вкладів обмежують права окремих категорій вкладників, які, найімовірніше, не зможуть отримати свої гроші після виведення банку з ринку.
У разі визнання закону неконституційним результат може виявитися неоднозначним. Річ у тім, що Конституцією України та законом України «Про Конституційний суд України» не передбачено повною мірою наслідки визнання закону неконституційним. Так, законодавець залишив без уваги питання, чи відбувається разом зі скасуванням чинного закону відновлення у дії попередньої його версії.
З одного боку, рішення КС про неконституційність закону може призвести до повернення до системи гарантування, яка діяла до 2012 року. У такому разі вкладники зможуть також отримати гарантовану суму, але в розмірі 150 000 гривень.
Інакше говорити про існування гарантій вкладів фізичних осіб як таких уже не доведеться, оскільки вкладники зможуть претендувати на відшкодування тільки в загальному порядку в процесі ліквідації банку. А це означає, що майн, реалізованого в процесі ліквідації банку, навряд чи вистачить для виплати коштів за вкладами.
«По суті, вкладники опинилися на пороховій бочці, оскільки зараз їм залишається тільки чекати на рішення Конституційного суду України щодо повноважень Фонду і сподіватися на те, що система гарантування вкладів не зазнає повного краху і якусь частину сум вони все ж компенсують», – резюмувала Жуковська.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас