Нацбанк влаштовує система гарантування вкладів, що існує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк влаштовує система гарантування вкладів, що існує

Кредит&Депозит
711
Національний банк (НБУ) виступає проти визнання неконституційним закону 4452-VI “Про систему гарантування вкладів фізосіб”.
Про це повідомили в НБУ.
Нагадаємо, що минулого тижня Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з метою визнання цього закону неконституційним. Причиною стало те, що, на думку ВСУ, закон порушує права деяких вкладників. У відповідь на це, Нацбанк заявив про те, що до набрання чинності закону № 4452-VI Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виступав тільки як виплатних каса, яка на завершальній стадії розраховується з вкладниками за зобов’язаннями банків, що ліквідуються. При цьому Фонд не мав ніякої можливості для прийняття превентивних заходів та оптимізації своїх потенційних витрат. Однак тепер фонд може почати виплату відшкодувань за вкладами фізичних осіб уже на стадії тимчасової адміністрації, чого до прийняття закону № 4452-VI фактично не відбувалося.
НБУ вкрай стурбований позицією ВСУ.
«Навіть сам факт звернення Пленуму Верховного Суду до Конституційного Суду провокує стурбованість вкладників через ймовірну законодавчу невизначеність статусу системи гарантування вкладів фізичних осіб. Адже саме норми закону № 4452-VI встановлюють гарантії на відшкодування вкладів. Тому скасування цього закону не тільки зруйнує систему гарантування вкладів, а й призведе до відтоку депозитів з банків, а потім – до повного знищення банківської системи», – йдеться в повідомленні Нацбанку.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас