НБУ взявся за прозорість банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ взявся за прозорість банківської системи

Кредит&Депозит
1502
Нацбанк уперше починає публікувати детальну інформацію про свої рішення щодо погодження або заборони набуття істотної участі в банках.
Про це йдеться у повідомленні регулятора.
Як зазначається, інформація містить найменування банку, щодо якого подано пакет документів на набуття істотної участі, найменування заявника, відомості про розмір частки участі в банку, яку заявник має намір набути, суть рішення і його реквізити.
Надалі така звітність публікуватиметься кожні півроку (наступне опублікування заплановане на січень 2016 року), повідомляє НБУ.
З початку року Нацбанк дозволив набути істотної участі у 12 банках та заборонив набувати істотної участі 25 заявникам у 15 банках.
Зокрема, дозволи надані:
- на зміну контролю:
у ПАТ Банк “Траст”- Володимиру Авраменко, який має намір набути 100% акцій банку у трьох громадян Російської Федерації: Іллі Юрова, Миколи Фетісова та Сергія Бєляєва.
- на збільшення істотної участі:
казахському АТ “Казкомерцбанку” – у AT “БТА Банк”;
європейському банківському холдингу “ProCredit Holding AG&Co” KGaA (“ПроКредит Холдинг АГ та Ко.КГаА”) – у ПАТ “Прокредит банк”.
У процесі боротьби зі “штучним розпиленням” власності в банках, яке пов’язане з невиконанням вимог закону щодо власників істотної участі у банках, регулятор виявив реальних власників банків та дозволив їм легалізувати свій статус у чотирьох банках:
Вадиму Новинському – у ПАТ “Юнекс банк”;
Володимиру Клименко – в ПАТ “Укрінбанк”;
Віктору Поліщуку – у банку ПАТ “Банк Михайлівський”;
Максиму Шпаку – у ПАТ “Радикал банк”.
Крім того, НБУ також дозволив Фонду гарантування вкладів фізосіб продати один неплатоспроможний та один перехідний банк, зокрема: Віктору Поліщуку, власнику ПАТ “Банк Михайлівський”, – ПАТ “Всеукраїнський Банк Розвитку”, який належав Олександру Януковичу, і Олександру Стецюку, власнику ТОВ “Українська Бізнес Група” − перехідний банк, створений на базі ПАТ “Омега банк”.
Як зазначається, дозвіл на набуття істотної участі Віктору Поліщуку ПАТ “Всеукраїнський Банк Розвитку” було надано за умови, що два з п’яти місць у спостережній раді банку буде передано особам, які відповідають установленим вимогам щодо їх незалежності і які пройдуть спеціальний відбірковий конкурс, організацію якого Нацбанк доручив провідним агентствам з пошуку персоналу із міжнародною репутацією.
Станом на дату розміщення цього прес-релізу конкурс не відбувся, оскільки виконання угоди купівлі-продажу акцій банку заблоковано рішенням правоохоронних органів. йдеться у повідомленні.
Дозвіл Стецюку на купівлю перехідного банку, створеного на базі ПАТ “Омега Банк”, НБУ надав після перевірки майнового стану кінцевого власника ТОВ “Українська Бізнес Група” – Олександра Стецюка.
Фінансовий стан Стецюка оцінювався порівняно з мінімальним розміром статутного капіталу перехідного банку (120 млн грн) і мінімальної купівельної ціни за банк, установленої Фондом гарантування вкладів фізосіб, у розмірі 30 млн грн – загалом 150 млн грн.
35 із 37 відмов Нацбанком заявникам у набутті істотної участі стосувались неплатоспроможних банків.
“Наразі в більшості випадків НБУ дійсно відмовляв заявникам у набутті істотної участі. Причини відмови – заявники або не розкривають своїх кінцевих власників, або не можуть підтвердити свій майновий стан. Нацбанк не бачить сенсу дозволяти купувати неплатоспроможні банки особам, які не можуть підтвердити свій майновий стан. Тим більше не має сенсу продавати неплатоспроможний банк компаніям, які не розкривають своїх кінцевих власників”, – прокоментував директор Департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко.
Ще 40 заявникам Нацбанк повернув пакети документів на їх вимогу. Заявники шукають можливість підтвердити свій майновий стан та спрощують майбутню структуру власності банків, йдеться у повідомленні.
За матеріалами:
НБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас