Більше не заплатять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше не заплатять

Технології&Авто
664
Вчора Нацкомфінпослуг відмовилася підвищувати ліміти по ОСАГО. Страховики вважають, що незважаючи на те, що невелика частка ДТП вимагає компенсації вище нинішніх лімітів, підвищувати максимальний розмір виплат необхідно. У той же час підвищення планки виплат по європротоколу дійсно ненадовго може бути відкладено.
Нацкомфінпослуг вчора не змогла затвердити підвищення лімітів по ОСАГО. «Пропонувалося підвищити до 100 тис. грн максимальний розмір виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, і до 200 тис. грн – за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю. Також в два рази хотіли підняти розмір максимальної виплати по європротоколу – до 50 тис. грн», – розповів член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.
Інші члени комісії цю ініціативу не підтримали. «Були заперечення проти підвищення лімітів по європротоколу, – пояснив Олександр Залєтов. – Зростання загальних лімітів обгрунтовано девальвацією гривні. А піднімаючи ліміти по європротоколу, ми йдемо назустріч клієнту». Тепер членам комісії запропонують збільшити лише загальні ліміти виплат по ОСАГО. «Сподіваюся, до кінця року зміни все ж вступлять в силу», – говорить він.
Обіцяного чекають
Страховики здивовані таким рішенням регулятора і розраховують, що ліміти все-таки будуть підвищені. Після різкої девальвації гривні в 2014-2015 роках кількість страхових випадків, виплата за якими перевищує діючі ліміти, зросла. «Таких випадків менше 2% від загальної кількості. Але суми там досить суттєві. При цьому нам важливо надати повну підтримку всім потерпілим. Нинішні ліміти цього не дозволяють зробити. Тому ми своїм клієнтам пропонуємо купувати додатково добровільне страхування цивільної відповідальності », – говорить глава правління СК «PZU Україна» Мачей Шишко. Але не у всіх страховиків частка таких випадків мінімальна. Наприклад, в СК «Саламандра-Україна» частка страхових випадків, за якими потерпілий отримує максимальну суму, становить 8%.
Підвищення лімітів неодноразово пропонувалося Моторним (транспортним) страховим бюро (МТСБУ) як самостійна міра, а також разом з переглядом тарифів. Більше того, цю ідею підтримали депутати. Михайло Довбенко та Анатолій Матвієнко законопроектом № 2122а-1 запропонували підняти розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих у ДТП, до 1 млн грн, а майну – до 0,5 млн грн. При цьому страхові суми хочуть піднімати поетапно протягом п’яти років. «Нам необхідно привести українські значення до європейських», – пояснює перший віце-президент СК «АХА Страхування» Андрій Перетяжко.
В ЄС ліміти по «автоцивілці» становлять 1 млн євро. «У Польщі напередодні вступу в ЄС максимальний розмір виплати становив 300 тис. євро. Нам треба прийти до такого ж рівня», – уточнює Андрій Перетяжко. «Нормальний ліміт для України на сьогоднішній день складає близько 500 тис. грн по збитку майну. Страхових випадків з виплатою вище нинішнього ліміту мало, але для людини, що потрапила в таку ситуацію, це велика проблема, тому що платити понад ліміт ОСЦПВВНТЗ зобов’язаний сам винуватець ДТП. Причому підвищувати ліміти можна без збільшення вартості страховки: ймовірність настання такого збитку дуже низька, і нинішня вартість страховки цілком здатна покрити такі збитки. І збитковість товару не дуже виросте», – вважає голова правління СК «Саламандра-Україна» Роман Маленко.
На благо клієнта
Гострої необхідності в підвищенні лімітів по європротоколу поки немає. У «PZU Україна» підрахували, що середня сума виплати по ОСАГО становить 11-12 тис. грн. При цьому за страховими випадками, оформленим з використанням європротоколу, це близько 7-8 тис. грн.
У МТСБУ підрахували, що за п’ять місяців 2015 з використанням європротоколу було врегульовано 3658 страхових випадків – 9% загальної кількості врегульованих справ. У сумі виплат частка таких страхових випадків склала менше – 5%. Правда, в окремих страхових компаніях вище частка страхових випадків, врегульованих з використанням європротоколу. У СК «Саламандра-Україна» таких випадків близько 20%. «Як правило, це невеликі пошкодження, де не може виявитися прихованих дефектів», – говорить Роман Маленко. У СК «АХА Страхування» – близько 30%, а в «PZU Україна» – більше 50%. «Європротокол стає все більш популярним, тому логічно, що з ростом страхових виплат будуть підніматися і ліміти по європротоколу», – говорить Мачей Шишко.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас