Рада удосконалила систему гарантування вкладів фізосіб і виведення неплатоспроможних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада удосконалила систему гарантування вкладів фізосіб і виведення неплатоспроможних банків

Кредит&Депозит
1489
Верховна Рада має намір удосконалити систему гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку.
За прийняття за основу урядового законопроекту №2045а проголосували 234 депутати при мінімально необхідних 226.
Зокрема документом пропонується встановити кримінальну відповідальність керівників банку за внесення неправдивих відомість про вкладників, а також за навмисне знищення бази даних вкладників; поставити за обов’язок банкам вести базу даних вкладників з можливістю щоденного формування інформації про їх.
Законопроект уточнює поняття банківської групи й зобов’язую Національний банк публікувати їх склад.
Документом визначаються повноваження призначуваного Нацбанком куратора банку й установлюється заборона проблемному банку використовувати прямі коррахунки, крім рахунку в Національному банку.
Також підсилюються підстави для віднесення банку до категорії неплатоспроможних (невиконання банком протягом 5 днів 2% своїх зобов’язань перед вкладниками й кредиторами, тоді як раніше строк становив 10 днів по 10% зобов’язань).
Документом збільшується строк ліквідації банків з 3 до 5 років, тоді як строк тимчасової адміністрації з 2016 року скоротиться із трьох місяців до одного.
Розширюється перелік підстав, при яких Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не відшкодовує коштів за вкладами (ділення вкладів, розміщення коштів шляхом шахрайства), а також прискорюється початок виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку шляхом зменшення строків формування й затвердження реєстрів вкладників з 3 днів до 1 і з 6 до 3 відповідно.
Установлюється, що пов’язані з банком особи не можуть бути інвесторами неплатоспроможного банку, а також підвищується відповідальність пов’язаних з банком осіб шляхом включення їх в останню чергу вимог кредиторів, по яких вертаються кредиторські вимоги.
Також документ передбачає можливість участі в конкурсі по виведенню неплатоспроможних банків з ринку об’єднань інвесторів.
Законопроектом планується зробити Фонд гарантування підзвітним крім Кабміну і НБУ ще перед Верховною Радою.
Фонду гарантування вкладів буде надане право створити у своїй структурі “консолідований офіс із продажу активів неплатоспроможних банків”, у тому числі здійснювати передпродажну підготовку таких активів.
Джерела формування коштів Фонду будуть доповнені коштами, отриманими від керування майном Фонду (у тому числі від відчуження, оренди, суборенди).
Фонд також зобов’яжуть проводити стрес-тестування банків з метою розрахунку необхідного розміру базової річної ставки регулярного збору й оцінки фінансової стабільності Фонду в середньостроковій перспективі щонайменше 1 раз в 3 роки.
Крім того, проектом з 1 січня 2017 року розширюється суб’єктний склад, на який поширюються гарантії Фонду за рахунок фізичних осіб – підприємців до банок, віднесеним до категорії неплатоспроможних після 1 січня 2017 року.
Як повідомляло агентство, НБУ сподівається повністю очистити банківську систему від неплатоспроможних банків до кінця поточного року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас