Гривня продовжить знижуватися на міжбанку, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня продовжить знижуватися на міжбанку, - банкіри

Валюта
4546
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку найближчим часом може продовжити повільно знижуватися, але не вийде на межі 21-23 грн/$1, вважають банкіри.
“Гривня продовжить знижуватися – на міжбанку до 23 грн/$1, на готівковому ринку до 25-26 грн/$1”, – сказав провідний експерт управління казначейства і фінансових установ ОТП Банку Максим Давлад.
“Коридор для гривні найближчим часом 21-23 грн/$1”, – сказав начальник управління торгових і казначейських операцій UniCredit Bank Руслан Кравченко.
“Сьогодні ми чітко бачимо, що всі коливання на міжбанківському ринку знаходяться в межах позначеного Нацбанком коридору, тобто 21-23 грн/$1. НБУ має на руках абсолютно всі інструменти для утримання такого курсу і грамотно їх використовує, тому істотних змін на валютному ринку не очікується “, – сказав заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтин Лежнін.
Аналогічної точки зору дотримується і заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергій Волков.
“Динаміка курсу національної валюти найближчим часом буде зберігатися приблизно на тому ж рівні, що й зараз. Незначні коливання на міжбанківському ринку, як це відбувається в останні два місяці, будуть залишатися в рамках, визначених Нацбанком, – 21-23 грн/$1. Відповідно, будь-яких кардинальних стрибків ми не прогнозуємо: у регулятора є достатньо механізмів, щоб утримувати курс нацвалюти на визначеному ним рівні “, – сказав він.
С.Волков вважає, що в більш довгостроковій перспективі за умови отримання міжнародної фінансової підтримки гривня може почати зміцнюватись.
“Розглядаючи ситуацію з курсом гривні в більш довгостроковій перспективі, можна будувати цілком оптимістичні прогнози. За умови, що міжнародні партнери України і надалі будуть надавати нашій країні фінансову підтримку, що транші МВФ будуть проходити згідно із затвердженими раніше планами і, звичайно ж, якщо військовий конфлікт на Сході не буде загострений, національна валюта зможе значно зміцнити свої позиції “, – сказав він.
За оцінкою С.Волкова, позитивно на курсі гривні позначиться і прийняття 14 липня угоди по Іранській ядерній програмі, в рамках якого Іран зможе повернутися на міжнародний ринок енергоносіїв.
“Такий розвиток ситуації викличе значне зниження світових цін на енергоресурси і для України – досить великого імпортера паливно-енергетичних ресурсів, що сприятливо відіб’ється на позиціях національної валюти”, – пояснив він.
Скарбник банку “Фінанси та Кредит” Олександр Александров вважає, що поточні коливання курсу гривні на міжбанку є ситуативними.
“Ми не очікуємо істотного зростання курсу долара на міжбанківському ринку найближчим часом, вважаємо поточні коливання ситуативними. Національний банк володіє повною інформацією про співвідношення попиту і пропозиції на ринку і не виходить на ринок, коли плановий обсяг купівлі повністю закривається без його участі. Найближчий час ринок буде перебувати близько поточного рівня 22 грн/$1”, – сказав він.
Банкіри пояснюють зниження курсу гривні складністю переговорів з кредиторами про реструктуризацію боргу України, дефолтом Греції і виплатами вкладникам Дельта Банку.
“Потрібно розуміти, що сьогодні причина коливань курсу частково психологічна. І сприяють цьому як спекуляції про дефолт, так і популістський закон про конвертацію валютних кредитів. Тому й частина тих, хто отримали компенсації від Фонду гарантування за своїми вкладами в неплатоспроможних банках поспішають” на всякий випадок “запастися іноземною валютою”, – сказав К. Лежнин.
За його словами, єдиним чинником, який теоретично може вплинути на курс в короткостроковій перспективі, можуть стати панічні настрої населення у зв’язку з чутками про дефолт, хоча оголошення технічного дефолту є одним з інструментів тиску на кредиторів і не торкнеться пересічних українців.
“Цими ж чутками про дефолт, укупі з відлунням грецьких проблем, можна пояснити і недавнє зниження курсу. Але це короткочасний фактор. У більш довгостроковій перспективі на курс будуть традиційно впливати ситуація на Донбасі і продовження співпраці з МВФ”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас