НБУ розповів, кому він не дозволив купити банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розповів, кому він не дозволив купити банки

Фондовий ринок
2328
Національний банк (НБУ) вперше опублікував перелік компаній і фізосіб, яким відмовив в отриманні контролю над банками, а також тих, кому в I півріччі все ж пощастило придбати істотну участь.
Журналісти вивчили списки десятків «відмовників» і з’ясували, що власники неплатоспроможних установ не полишали спроб повернути свої активи, а серед неблагонадійних інвесторів опинилися і кіпрські, і британські, і китайські компанії.
Велику цінність представляє саме інформація про заборону на купівлю акцій, оскільки такі дані були таємницею і поширювалися неофіційно. Позитивні ж рішення НБУ ставали публічними після завершення угод щодо збільшення частки в капіталі.
Істотна участь починається від 10%, але в 11 з 12 позитивних рішень НБУ йшлося про отримання контролю. Лише в Першому інвестиційному банку інвестори – Олександр і Віктор Клещуки – збільшили пакет до блокуючого (40,63%). У 9 з 12 угод «добро» було отримано на збільшення частки в усе ще платоспроможних банках.
Решта три випадки специфічні. Власнику мережі «Ельдорадо» Віктору Поліщуку, який на початку року купив банк «Михайлівський», було дозволено купити неплатоспроможний Всеукраїнський банк розвитку Олександра Януковича. Але угода була зірвана і оскаржена в суді. У Радикал Банку контроль отримав Максим Шпак – 29 травня йому дозволили збільшити частку з 9,96% до 71%, але вже 9 липня було вирішено ввести в банк тимчасову адміністрацію. Неплатоспроможний Омега Банк Миколи Лагуна продали з другої спроби.
У 37 випадках з 49 вердикт НБУ був безапеляційний – «заборонити». Вражає наполегливість деяких невдалих інвесторів. П’ять разів намагався Руслан Тарпан: у квітні НБУ відмовив йому в купівлі і 50%, і 100% акцій неплатоспроможного банку «Київська Русь»; аналогічні дві відмови він отримав в травні; а в червні, коли він захотів купити 100% перехідного банку, створеного на основі «Київської Русі», він знову отримав «табу» регулятора. Ймовірно, йдеться про одеського підприємця, власника групи «Інком», екс-депутата одеської міськради Руслана Тарпана. Більше заявок на 50% акцій не було: в 35 випадках з 37 претенденти хотіли по 100%.
За дві спроби зробило ТОВ «Інвестиційна Група «Медея» (хотіла купити Профін Банк) та ТОВ «Торговий дім« Надія » (претендент на Дельта Банк). Найбільшого банкрута року – Дельту – намагалася отримати харківська компанія, яка на 99,9942% належить британській Darland Systems Ltd. (Її бенефіціари – жителі міста Рівного Юрій Бойко і Лариса Корицька).
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас