Влада Китаю знайшла винного в обвалі фондового ринку, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Китаю знайшла винного в обвалі фондового ринку, - ЗМІ

Фондовий ринок
2414
Комітет з контролю над цінними паперами Китаю почав перевірку корпорації Hundsun Technologies, що розробляє програмне забезпечення для трейдерів.
Про це повідомляє lenta.ru з посиланням на китайське видання China Daily.
Регулятор вважає, що недавній обвал на китайському фондовому ринку був спровокований однієї з програм компанії, яка допомагала спекулянтам здійснювати операції.
Програма HOMS дозволяла учасникам ринку отримувати позикові кошти, що перевищують їх первісний капітал до десяти разів. В результаті відбувалися спекулятивні угоди, що призвели до обвалу ринку.
У понеділок, 13 липня, співробітники Комітету завдали несподіваний візит в офіс Hundsun Technologies «для збору доказів», повідомив прес-секретар регулятора Ден Гe.
Представник самої компанії відкинув звинувачення, назвавши їх «непрофесійними і несправедливими». Він зазначив, що система HOMS є лише «технічним інструментом» і не могла послужити причиною обвалення фондових ринків.
Програма HOMS, розроблена в травні 2012 року на основі «хмарних технологій» та спочатку призначена для приватних інвестиційних фондів. З її допомогою керуючі могли одночасно розділити один рахунок на кілька субрахунків і управляти ними одночасно. Таким чином фонд вибудовував більш ефективну систему управління ризиками.
Однак фінансові компанії та онлайн-кредитори скористалися перевагами системи для ведення брокерських рахунків і торгували з великим кредитним плечем.
Для регулятора ця сфера виявилася мертвою зоною і він не зміг відстежити високомаржинальних операції, що здійснюються за допомогою подібного програмного забезпечення. Тепер Комітет з контролю над цінними паперами намагається звинуватити розробника програми.
З початку червня ринкова вартість китайських акцій на основних біржах країни різко скоротилася. Фондові індекси знизилися більш ніж на 30 відсотків.
Щоб стабілізувати ситуацію, в останні два тижні влада країни пішла на безпрецедентні заходи: заборонила акціонерам і топ-менеджерам компаній продавати акції протягом півроку, ввели «замовлення» на купівлю акцій, а також встановили заборону на «короткі позиції» по цінних паперах.
Крім того, були знижені процентні ставки, скасовані раніше заплановані публічні розміщення акцій і пом’якшені умови кредитування.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас