Верховний суд оскаржив систему гарантій банківських вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд оскаржив систему гарантій банківських вкладів

Кредит&Депозит
5836
Верховний суд на початку липня звернувся до Конституційного суду з проханням визнати неконституційною нинішню модель гарантій депозитів.
Суддів обурює, що Фонд гарантування вкладів фізосіб виконує функції нагляду за неплатоспроможними банками, хоча не є органом державної влади.
Також у зверненні наголошується, що закон ставить вкладників у нерівні умови. Судді незадоволені тим, що спочатку компенсацію отримують фізособи – власники поточних рахунків і депозитів, термін яких вже завершився, і лише потім інші. Крім того, в заяві йдеться, що ліміт гарантій у розмірі 200 тис. грн на людину обмежує права інших вкладників, в тому числі мають мільйони гривень, а права вкладників-юросіб і зовсім “скасовуються”, так як їх кошти не гарантуються ФГВФО.
“Кошти таких вкладників повертаються тільки після виведення неплатоспроможного банку з ринку, чим обмежуються їхні права. Право приватної власності на вклад де-юре зберігається, але де-факто проведені Фондом заходи можуть бути неефективними, а гроші – так і не повернуті”, – йдеться у поданні ВСУ. Тому голова ВСУ Ярослав Романюк попросив визнати весь закон не відповідним Конституції.
Якщо раптом оспорюваний закон визнають неконституційним, автоматичного скасування гарантій не буде. “Це повинно привести до повернення порядку регулювання ринку фінпослуг до 2012 року, поверненню функцій регулятора Нацбанку, а також рівняння прав всіх вкладників без винятку на законодавчому рівні”, – вважає керуючий партнер правової групи “Домініон” Олександр Пінчук.
“Визнання закону неконституційним тягне його скасування на майбутнє і не має зворотної сили. Тому визнати дії Фонду незаконними в суді і відмотати відшкодування вкладів або введення тимчасової адміністрації в банк-банкрут не вийде”, – додає юрист юридично-консалтингової компанії “Де-юре” Андрій Павлишин.
Нагадаємо, що за останні півтора року з ринку були виведені 53 банки, тимчасові адміністрації в них підкоряються Фонду гарантування вкладів.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас