Закон про валютні кредити може завдати важкого удару по банках і їх клієнтам - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про валютні кредити може завдати важкого удару по банках і їх клієнтам - МВФ

Кредит&Депозит
2779
Закон про реструктуризацію валютних кредитів, прийнятий парламентом 2 липня і передбачає перерахунок залишку кредиту за курсом на день укладення кредитної угоди, завдасть важкого удару по банківській системі, від якого виграють лише окремі особи.
Відповідну заяву директора європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Пола Томсена опубліковано на сайті Фонду.
«Законодавчі ініціативи на кшталт законопроекту 1558-1 про конвертацію валютних кредитів у гривню ляжуть важким тягарем на банки, а через них – на вкладників і позичальників більшості банків, хоча виграють від цього лише окремі особи», – йдеться в заяві.
За словами Томсена, розгортання економічних реформ у зворотному напрямку для точкового популістського виграшу вже завдавало шкоди Україні, а повторення аналогічних помилок у поточному економічному становищі країни може стати критичним.
Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко заявив, що захистить Україну від закону про реструктуризацію валютних кредитів.
2 липня парламент прийняв закон №1558-1, який зобов’язує банки реструктуризувати всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості за курсом на дату укладення такого договору (тобто, в більшості випадків, за курсом 5,05 грн за долар ). За закон проголосували 229 народних депутатів при необхідних 226.
У той же час в парламенті вже зареєстровано проект постанови про переголосування цього закону у зв’язку з порушенням регламенту ВР, зокрема, через неперсональне голосування.
Порошенко заявив, що закон про реструктуризацію валютних кредитів призведе до колапсу банківської системи і знищенню золотовалютних резервів України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас