Невдалий вихід в кеш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невдалий вихід в кеш

Кредит&Депозит
1714
Радикал Банк, який проводив транзакції фірм, які обслуговують «Межигір’я», наздогнала розплата. НБУ звинуватив його в грубому порушенні роботи з готівковими коштами та визнав неплатоспроможним. Юристи вважають, що підстави для введення тимчасової адміністрації можна було б знайти і раніше, але Нацбанку було вигідно спочатку визначити бенефіціара банку. Це дозволить залучити його до фінансової або кримінальної відповідальності.
Більше не Радикал
Національний банк визнав Радикал Банк неплатоспроможним – з 10 липня в ньому працює тимчасова адміністрація. Підставою для виведення банку з ринку стало «грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу». «Радикал Банк не забезпечував належним чином заходи охорони при перевезенні валютних цінностей, збереженні наявних у відділеннях банку та здійсненні внутрішнього контролю за касовими операціями. Позиція НБУ полягає в жорсткому реагуванні на здійснення банками ризикових операцій, які можуть свідчити про загрозу збереження довірених їм коштів », – заявив регулятор. У найближчі три місяці тимчасовим адміністратором Радикал Банку буде Олександр Шевченко.
Радикал Банк створений після попередньої кризи, наприкінці 2009 року, в селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області на базі філії ліквідованого харківського Зембанка. Тоді 58% акцій належало депутату Київської облради Андрію Пасічнику. На 1 квітня 2015-го активи банку склали 1673 млн грн (64-місце), вклади фізосіб – 435 млн грн, юросіб – 920 млн грн, кредити – 384 млн грн і 820 млн грн відповідно.
Підмочена репутація
Питання у регулятора до Радикал Банку з’явилися на початку року: він виявився одним з 19 установ з непрозорою структурою власності. На 1 січня 2015 у банку не було власників істотної участі (понад 10% акцій) – він належав 15 неназваним фізособам. Але вже на початку березня Антимонопольний комітет видав ТОВ «Промислова інноваційна компанія» з села Петропавлівська Борщагівка дозвіл на покупку понад 50% банку. До 11 червня через цю компанію банк на 71% контролював Максим Шпак (раніше був його міноритарним акціонером), а на 20% – голова правління банку Анрі Веремійченко.
У 2011-2013 роках Радикал Банк був одним з декількох банків, які обслуговували рахунки і транзакції, пов’язані з будівництвом і обслуговуванням «Межигір’я» – резиденції колишнього президента Віктора Януковича. Друга така установа – Укрбізнесбанк – вже ліквідується. Більше того, Андрія Пасічника, який вийшов з акціонерів Радикал Банку в червні 2012 року, в середині 2013-го стали підозрювати в незаконному виведенні з банків понад 500 млн грн. Він навіть був оголошений у всеукраїнський розшук.
Рішення регулятора про визнання банку неплатоспроможним могло бути прийняте і раніше, просто НБУ шукав його реальних власників, припускають юристи. «Норми законодавства дозволяють звертатися до пов’язаних з банком осіб, дії або бездіяльність яких призвели до нанесення банку шкоди, з вимогою про відшкодування шкоди», – говорить юрист адвокатської компанії «Юридичні традиції» Ольга Гончар. Без визначення бенефіціара знайти винних і притягнути їх до відповідальності складніше. Але якщо тепер ФГВФО з’ясує, що активів Радикал Банку недостатньо для розрахунку з кредиторами, він зможе через суд зобов’язати Максима Шпака заплатити решту суми. Також Максим Шпак не зможе купувати інші банки в період до 10 років, оскільки його ділова репутація більше не бездоганна. Є і інші загрози. Згідно ст. 218-1 Кримінального кодексу, особам, винним у доведенні банку до неплатоспроможності, загрожує позбавлення волі на строк до п’яти років і штраф до 170 тис. грн.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас