Очікувані наслідки дефолту України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікувані наслідки дефолту України

Казна та Політика
13283
Існують різні точки зору щодо дефолту, а також про його наслідків. Міністерство фінансів в особі Наталії Яресько, запевняє, що дефолт ніяк не вплине ані на банківську систему, ані на курс валют, ані на життя звичайних громадян.
Справа не-техніки
Слід зазначити, що Україну очікує зовсім не технічний дефолт, як про це часто заявляє міністр фінансів. Країна переживе повноцінний дефолт, в результаті якого рейтинг і економіка України буде розбита, і як запевняють багато експертів, на відновлення колишнього “вигляду” країни буде потрібно мінімум 5-6 років.
Нагадаємо, Наталія Яресько очікує технічних переговорів з кредиторами України про модель реструктуризації зовнішніх боргів країни до 13 липня. Вона повідомила, що в разі позитивних результатів, з 13 липня можна буде починати офіційні переговори з кредиторами.
«Ми робимо все, щоб домовитися, це перший пріоритет для нашої країни. З 30 червня пішов рух, і ми підписали з кредиторами документ про конфіденційність. І ми на цьому тижні вже очікуємо технічного рівня переговорів між урядом і кредиторами щодо моделі і наших прогнозів, бази, на якій ми пропонуємо реструктуризувати борги », – сказала вона.
Можуть заплатити або не можуть?
Експерт у галузі економіки Всеволод Степанюк упевнений, що США повинні допомогти Україні в переговорах про реструктуризацію. “Хоча б тому що вони зацікавлені в цьому питанні”, – зазначив він у коментарі для Finance.UA.
На думку Степанюка, Україна в змозі обслуговувати борги ще, як мінімум, до кінця поточного року, цьому сприяють бюджет і резерви Національного банку. “Розмови про дефолт – політичні заяви, які покликані підсилити позицію України на переговорах з кредиторами”, – вважає Степанюк.
До того ж, за словами Максима Гольдарба, керівника громадської організації “Публічний аудит”, на руку Україні може зіграти грецький досвід, в тому сенсі, що міжнародні позичальники будуть лояльні і більш поступливі, і дадуть можливість реструктуризувати валютні заборгованості перед іноземцями.
Кредитори цілком усвідомлюють, що Україна не в змозі обслуговувати свої борги, від чого вони будуть змушені реструктуризувати зовнішній борг країни. В наслідок чого, такі заходи призведуть до втрати інвесторів. Інвестори будуть не в змозі покривати свої збитки.
На думку генерального директора Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслава Дубко, переговори про реструктуризацію зі списанням частини основної суми боргу будуть успішним тільки в тому випадку, якщо кредитори переконаються в тому, що “прощення” частини боргу дозволить зберегти платоспроможність країни і дати їй можливість провести реформи і повернутися на траєкторію економічного зростання. З цієї точки зору держава зацікавлена в тому, щоб згущувати фарби при оцінці економічних проблем країни в переговорах з інвесторами.
“У той же час, частина заяв, яку уряд робить для внутрішнього користування – наприклад, про необхідність якнайшвидшого підвищення соціальних стандартів – суперечать цій позиції. Така подвійність може бути викликана деякою неузгодженістю публічної державної політики”, – пояснив Станіслав Дубко.
Чи можна судити уряд за таку подвійність? З одного боку влада заспокоює народ: кажуть, що гроші є, а соціальні стандарти (про які вище згадував Дубко) будуть незабаром підвищені; з іншого боку уряд тисне на кредиторів, повідомляючи, що грошей немає і без списання основної частини боргу, ну ніяк не обійтися.
Економічний експерт Всеволод Степаненко вважає, що держава повністю несе відповідальність за ситуацію, яка склалася в країні.
Маленький миленький борг
У випадку, якщо держава допустить дефолт, можливості великих підприємств проводити зовнішньо-торговельні операції різко зменшаться, багато українських компаній, а також фінансові установи не зможуть позичати кошти на закордонних ринках.
“Здавалося б що український борг насправді справі дуже маленький: у нас держборг і борг гарантований державою в сумі становить близько 42 млрд. Але чому він росте в процентному співвідношенні? Економіка України падає, промисловість впала більш ніж в два рази. Я не бачу перспектив ринку збуту при такій зовнішній політиці яку проводить українська влада “, – повідомив Всеволод Степаненко.
Дефолт і банки
Неодноразово ми чули від міністра фінансів Наталії Яресько, що в разі оголошення України технічного дефолту за єврооблігаціями, це ніяк не відіб’ється на населенні і на банківській системі країни.
Вона стверджувала і стверджує, банківська система в цьому не замішана. Однак, дефолт спричинить зростання курсу валют, викличе сильну спекуляцію на вартості долара, а також паніку серед населення.
Більш того, багато міжнародні фінансові установи будуть змушені переглянути свої вкладення в Україну і створити захист від їх знецінення у вигляді додаткових резервів.
“Ця обставина, а також той факт, що інвестиційна політика переважної більшості інвесторів не дозволяє їм вкладати кошти в країни в стані дефолту, призведе до зупинки їх інвестиційних програм в Україні. Глибина проблем для України залежатиме від того, наскільки швидко вдасться досягти угоди про параметри реструктуризації боргів із зовнішніми кредиторами вже після дефолту “, – коментує Станіслав Дубко.
У середньостроковій перспективі Україну очікує ряд великих економічних проблем. Втім, економіка вже сягає апогейних відміток, криза раптово продовжує посилюватися. Дефолт позначиться на зменшенні робочих місць, інфляції, на зменшення прибутку підприємств, на збільшенні тіньового сектора в економіці, на проблемах в банківському середовищі. На жаль, експерти не змогли спрогнозувати наскільки сильно впаде рівень безробіття, єдине, що відзначив Максим Гольдарб – “Хто жив погано, так і продовжить, в принципі нічого особливого не поміняється”.
Повертаючись до банків, єдиним рятівним колом для них може послужити гарантія підтримки деяких іноземних фінансових установ, готових піти на ризик всупереч усьому.
Українці днями вже відчули досить різке підвищення курсу валют. На сьогоднішній день долар подорожчав на Міжбанку, в банках, і на готівковому ринку. Подорожчання курсу валют в зайвий раз нагадує населенню, що гривня як і раніше дуже тендітна. А нинішня влада не робить ніяких дій для нормалізації валютного ринку.
“Звичайно, дефолт позначиться, якщо він буде оголошений, на курсі національної валюти, хоча мені здається вона не стільки залежить від цього чинника, скільки від тих факторів, які незабаром себе проявлять, – заявив Максим Гольдарб, – Спрацюють два основні чинники – це викид гривні, дефіцит по відношенню до кількості цієї гривні, до цього ж я додав би правильну оцінку нашого ВВП. Наш ВВП “роздутий”. Цифри, якими оперують наші керівники країни штучно збільшують ВВП відсотків на 30% “.
“Я ще минулого року прогнозував загальні показники ВВП на цей рік, якщо не буде загострень війни, на рівні 10% падіння ВВП і близько 50% інфляції. За минулий рік за моїми власними підрахунками, ВВП країни зменшився на 28%, а не на 7,5% як нам повідомляли. Цього року, у них інші методики підрахунку, тобто то зменшення, яке було минулого року вони фактично частково перенесли на цей через бази порівняння. Саме з цього у нас перший квартал був абсолютно провальним. Знову ж таки, якщо не буде нових подій на сході, то 10% падіння – це реальна цифра. Найцікавіше, що наш уряд чомусь не вважає втрату Донбасу і Криму, вони скрізь ставлять зірочку, при цьому сам же уряд каже, що це 25% економічного потенціалу “, – прогнозує Всеволод Степанюк.
Можливо, єдиним шансом для України стане вельми утопічна ситуація: коли керівники країни візьмуться за розум і без лукавства будуть говорити про дефолт як з українцями, так і з кредиторами. Інакше довіру інвесторів не повернуть.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас