Прогноз розвитку банківської системи України залишається "негативним", - Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз розвитку банківської системи України залишається "негативним", - Moody's

Кредит&Депозит
1028
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s раніше дотримується “негативного” прогнозу щодо розвитку банківської системи України, відзначаючи вкрай складні умови функціонування банків, високу ймовірність погіршення якості їх активів, виснаження банківських резервів, а також високу мінливість умов фінансування діяльності.
“Україна продовжує відчувати серйозну економічну, фінансову і політичну кризу. Напружене операційне середовище, що зберігається, призводить до погіршення якості активів банків та виснаження резервів. У результаті частка проблемних кредитів українських банків може зрости до 60% з 45% станом на кінець першого кварталу 2015”, – повідомляється в прес-релізі Moody’s.
Агентство також відзначає, що майже половина валового кредитного портфеля українських банків деномінована в іноземній валюті, при цьому істотна частина таких позик надана компаніям, які не мають валютної виручки.
“Аналіз сценаріїв розвитку подій показує, що банкам може знадобитися поповнення резервів на 15% загальної суми виданих кредитів, для того, щоб запобігти можливих збитків”, – відзначає Moody’s.
Крім цього, українські банки схильні до ризиків, пов’язаних з облігаціями внутрішньої державної позики, які знаходяться в їхніх портфелях, сума яких майже дорівнює сумі регуляторного капіталу на кінець першого кварталу 2015 року.
Висока мінливість умов фінансування діяльності означає, що українські банки як і раніше схильні до серйозних ризиків ліквідності, оскільки довіра вкладників до банківської системи ще не відновилася.
“Після хвилі вилучень вкладів в 2014 році, за перші три місяці 2015 українська банківська система втратила ще 5% депозитів у національній валюті та 13% у валюті. На цьому тлі банки можуть зіткнутися зі складнощами зі складнощами обслуговування своїх закордонних позик, термін погашення яких настає в 2015 році і 2016 році”, – вважають експерти Moody’s.
Moody’s також вважає, що банківська система протягом декількох років буде продовжувати генерувати збитки, і в основному в результаті кредитних операцій.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас