Фонд гарантування розраховує на 50 млрд від продажу активів банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування розраховує на 50 млрд від продажу активів банків-банкрутів

Кредит&Депозит
632
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розраховує виручити від продажу активів ліквідованих банків близько 50 млрд грн, у тому числі до 5 млрд грн вже цього року.
Про це розповів заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Кияк.
«До кінця поточного року ми хочемо виручити від продажу активів банків до 5 млрд грн, в цілому – близько 50 млрд. На сьогодні продажі почалися в 15 банках, які погодили ліквідаційну масу і реально в роботі», – сказав Кияк.
За словами представника фонду, балансова вартість активів по банках, що перебувають у його управлінні, перевищує 317 млрд грн, але оціночна вартість цих активів в 6 разів нижче, оскільки активи сильно роздуті.
Він запевнив, що Фонд докладе максимум зусиль, щоб великі вкладники, які не потрапляють під його гарантії, повернули свої кошти. «З виручених коштів близько 37 млрд грн нам доведеться повернути Національному банку України за кредитами рефінансування. Також спробуємо відшкодувати витрачені кошти на виплати вкладникам, а ми вже виплатили понад 38 млрд грн, і до кінця року потрібно виплатити ще до 20 млрд грн, з урахуванням «Дельта Банку», – додав він.
За словами Кияка, Фонд гарантування за 2014-2015 роки і до теперішнього часу продав активи ліквідованих банків на суму близько 312 млн грн і розраховує на серйозні результати цього процесу, починаючи з осені.
«Найбільші продажі були по банкам «Ерде», «АКБ банк», «Акта Банк», «Даніель». Наступними стануть «VAB-Банк», «Імексбанк» і «Надра» – ближче до осені. Продаж по «Брокбізнесбанку» продовжиться після переоцінки та затвердження ціни майна дирекцією фонду», – пояснив Кияк.
За його словами, колишні акціонери ліквідованих банків знаходять будь-які методи, законні і незаконні, щоб зупинити процес продажу активів своїх фінустанов. «Як це було з банком «Форум», де ми рік реально не могли почати продаж. В результаті, за цей рік якість активів погіршилася і разом з якістю погіршилася ринкова ціна, а також шанси великих вкладників отримати свої кошти», – додав Кияк.
Відзначимо, Національний банк України наприкінці червня заявив про завершення основного етапу очищення банківської системи, в ході якого визнав неплатоспроможними понад 50 фінустанов.
Виведення неплатоспроможних банків з ринку, включаючи виплати гарантованого відшкодування вкладникам і продаж активів банків, здійснюється Фондом гарантування вкладів фізосіб.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас