Робота без кордонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота без кордонів

Особисті фінанси
501
Програмістам, дизайнерам, копірайтерам і перекладачам Нацбанк надав спрощену процедуру експорту своїх послуг. Тепер для отримання валютної оплати за свою роботу їм не потрібно чекати пересилання двостороннього договору з «живим» підписом замовника, достатньо мати інвойс. Втім, паперової тяганини фрілансерам все-таки не уникнути, якщо підприємці не хочуть виникнення проблем з податківцями.
Підприємці вже встигли назвати справжньою дерегуляцією роз’яснення НБУ № 22-01012/46746 від 7 липня «Про здійснення контролю над операціями резидентів, які передбачають експорт послуг нерезидентам через інтернет». FinMaidan з’ясував, що до революції у зовнішньоекономічній діяльності малого бізнесу ще далеко, а проведене Нацбанком спрощення валютного контролю не надто полегшить легальні операції фрілансерів.
Допомогти вільним
Для дотримання валютного законодавства українському фрілансеру – експортеру послуг та обслуговуючому банку тепер досить мати тільки інвойс про надання послуг зарубіжному замовникові, який разом з документом про оплату робіт є підтвердженням договірних відносин між замовником і виконавцем. Таке роз’яснення НБУ скасовує вимогу оформлення акта виконаних робіт, який раніше був необхідний для зарахування оплати на рахунок експортера послуги. «Щоб отримати подібну документацію, треба було отримати особистий підпис замовника, фізично пересилаючи документ з іншої країни. Бюрократичний вантаж заважав ефективно працювати з іноземними замовниками і сприяв тінізації сектора », – заявили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яке погодило ці зміни.
Відтепер для проведення валютного контролю досить пред’явити банку звичайні рахунки-фактури (інвойси) з одним підписом – виконавця, а також роздруковану оферту. Підтвердженням виконання робіт з боку замовника буде сам факт перерахування коштів на рахунок підприємця. Інвойс повинен містити інформацію про сторони, які проводять розрахунки, умови та вимоги, згідно з якими встановлюються зобов’язання, а також посилання на прийняття стороною пропозиції (публічної оферти). МЕРТ пообіцяло вже найближчим часом розробити шаблон рахунки-фактури, який буде відповідати всім вимогам.
Крім того, банки не зможуть вимагати від клієнтів перекладати їх договори на українську мову, якщо в цьому немає необхідності. «Наприклад, у випадку якщо інвойс і документ про оплату написані англійською – міжнародною мовою відносин між іноземними контрагентами», – пояснили в НБУ. «ІТ-підприємці зможуть більше зосередитися на основному бізнесі, а не бюрократії. Отже, ринок буде рости внаслідок дерегуляції, і як результат ми побачимо зростання ВВП і приплив у нашу країну валюти, яка ще недавно залишалася на рахунках в іноземних банках », – стверджує заступник голови НБУ Владислав Рашкован.
Світ без кордонів
Спрощеними правилами можуть скористатися програмісти, дизайнери, копірайтери, фотографи, ілюстратори та перекладачі, які працюють із замовниками безпосередньо або через посередників (біржі, магазини додатків, стоки, торгові майданчики). Також стане простіше отримувати винагороду рекламним посередникам, наприклад, власникам сайтів і блогерам. «Будь-яке спрощення правил та процедур позитивно впливає на ринок, тому можна очікувати поступового збільшення надходжень на рахунки таких клієнтів», – вважає операційний директор Фідобанк Світлана Кадубенко. Фрілансери найчастіше оформляються як фізособи-підприємці та обслуговуються в банківських відділеннях Києва та Львова, уточнює банкір.
Втім, банкіри не вважають, що знайдено комплексне рішення проблеми. «Ми поки не міняли вимог до наших клієнтів. Лист Нацбанку стосується валютного законодавства, але є й законодавство, яке стосується зовнішньоекономічної діяльності. Наші юристи зараз аналізують всі документи », – розповіли FinMaidan в одному з банків з іноземним капіталом. «Теоретично інвойс міг би замінити договір, якщо записати в нього всі атрибути зовнішньоекономічного договору, як вимагає закон «Про зовнішньоекономічну діяльність». Але, на жаль, лист НБУ може бути тільки рекомендацією, а не імперативною нормою. Відповідно до закону, імперативними є тільки документи, затверджені постановою правління НБУ. Тому якщо фрілансери припинять укладати договори, у них можуть виникнути проблеми з податківцями », – нарікає глава правління Кредобанку Дмитро Крепак.
Більше того, у ст. 1 закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» чітко вказано, що термін повернення валютної виручки обчислюється «з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності». «Інвойс разом з оплатою недостатньо для підтвердження факту надання послуги іноземному клієнту. Двосторонній документ з підписами двох сторін, який засвідчить факт виконання робіт, за законом є обов’язковим. Односторонній інвойс на сьогодні його ніяк не може замінити », – пояснює Дмитро Крепак.
У Мінфіні вважають, що малому бізнесу не варто побоюватися проблем з податківцями. «Підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування та звітності, не зобов’язані вести бухгалтерський облік, тому до них ніколи не було претензій в частині оформлення первинної документації. Все, що вони ведуть, так це книгу доходів і витрат. І раніше органи ДФС не перевіряли бухоблік у підприємців, – говорить заступник міністра фінансів Олена Макеєва. – Податківці могли перевіряти питання валютного регулювання. Але поки діє мораторій на податкові перевірки МСБ ».
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас