Після референдуму в Греції: Без дорожньої карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після референдуму в Греції: Без дорожньої карти

Казна та Політика
868
Що змінило грецьке “ні” на референдумі? Чи означає це вихід країни з єврозони або переговори з кредиторами продовжаться?
Результат референдуму, що пройшов у неділю 5 липня, відомий – греки сказали “ні” вимогам кредиторів. Тим не менш, ні для грецького уряду, ні для європейських дипломатів це не стало причиною для відмови від переговорів. Чергова зустріч міністрів фінансів країн Єврогрупи призначена на вівторок, 7 липня.
Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс, в ході голосування і зовсім заявив про те, що угода з кредиторами можлива вже протягом 24 годин. Правда, через деякий час, в своєму мікроблозі в Twitter, він пояснив, що його слова не зовсім правильно інтерпретували, і він використовував умовний спосіб. На ділі ж зараз навряд чи можливо говорити про терміни досягнення компромісу, тому що на даний момент неясно, як вплинули результати референдуму на позиції сторін.
В очікуванні вимог з Афін
Приміром, минулого вівторка грецький прем’єр Алексіс Ципрас запросив третій пакет фінансової допомоги в розмірі 29 млрд євро і вимагав реструктуризації грецьких боргів. Тепер міністрам фінансів країн Єврогрупи для початку потрібно з’ясувати, як і раніше чи цей запит дійсний чи позиція Афін зазнала змін. Пізніше має відбутися і зустріч на рівні керівників країн Єврогрупи або глав всіх країн-членів ЄС.
Але всі ці зустрічі не замінять головні переговори на експертному рівні, передбачені договором про Європейський стабілізаційний механізм (ESM). Згідно з директивами про видачу кредитів, повинна бути дана оцінка фінансового становища Греції, яке значно погіршилося з моменту приходу до влади нової правлячої коаліції в Греції п’ять місяців тому. Крім того, договір про фонд ESM передбачає укладання настільки нелюбимого в Греції “договору про наміри”, в якому мають міститися, в тому числі, згода позичальника на реформи і фінансову адаптацію.
Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле (Wolfgang Schäuble) заявив напередодні референдуму, що доведеться знову починати практично з нуля. До того ж, Шойбле повинен спочатку отримати новий мандат бундестагу. За оцінками європейських дипломатів, при хорошому розкладі всі ці заходи займуть від двох до трьох тижнів.
Меркель вирушає в Париж
У понеділок канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel) летить у Париж, щоб узгодити подальші кроки з президентом Франції Франсуа Олландом. В останні тижні Меркель і Олланд багаторазово особисто зустрічалися з Алексісом Ціпрасом, марно намагаючись зіграти роль посередників у переговорах. Тим часом грецький прем’єр у своїх виступах напередодні референдуму говорив про “шантаж” з боку міжнародних кредиторів. А його міністр фінансів і зовсім охрестив європейських партнерів “терористами”. За оцінками європейських дипломатів, подібні заяви не дуже сприяли створенню клімату для подальших переговорів.
Глава Європарламенту передбачив грекам прощання з євро
Напередодні референдуму голова Європарламенту Мартін Шульц (Martin Schulz) передбачив вихід Греції з єврозони. “Після референдуму, якщо вони скажуть“ні”, вони будуть змушені ввести якусь іншу валюту, так як євро не буде в їх розпорядженні в якості платіжного засобу. І як вони збираються платити зарплати? Як вони збираються платити пенсії? У той момент , коли хтось вводить нову валюту, він залишає єврозону “, – сказав він в інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk.
Шульц, також зустрічався в останні місяці з Ціпрасом, заявив про те, що в разі негативного результату референдуму він не бачить більше основи для переговорів. За його словами, в такій ситуації можливі тільки екстрені кредити на постачання населення із загального фонду Євросоюзу.
Тільки ЄЦБ може утримувати Грецію на плаву
Якщо Європейський стабілізаційний механізм (ESM) повинен узгодити з Грецією новий, третій пакет фінансової допомоги, то це треба робити дуже швидко, тому що де факто країна вже стала банкрутом. Глава ESM, Клаус Реглінг (Klaus Regling), оголосив про це ще в суботу. Ходять чутки, що, незважаючи на серйозні обмеження руху капіталу, вже в понеділок у грецьких банків можуть закінчитися готівкові гроші в євро. На даний момент ЄЦБ обмежив 90 млрд євро обсяг так званих екстрених кредитів для грецьких банків, які вони можуть витратити за 24 години. Грецький центробанк вже заявив, що має намір домагатися збільшення розмірів екстрених кредитів (ELA).
Рада керуючих Європейського центробанку, ймовірно, не залишить Грецію в біді. Член правління ЄЦБ Бенуа Кере заявив у суботу про те, що банк готовий надати Афінам більше допомоги, якщо це необхідно. “Якщо ми повинні будемо зробити більше, то ми зробимо це, – сказав він, не вдаючись у деталі, – Ми застосуємо всі необхідні інструменти”. Увечері після недільного референдуму грецький уряд відмовився від обговорення можливості введення паралельної валюти або боргових векселів для розрахунків усередині Греції.
Кредитні директиви ESM припускають також включення Міжнародного валютного фонду в переговори у разі, “якщо це необхідно і можливо”. Але, так як МВФ розглядає Грецію як боржника, який прострочив, малоймовірно, що фонд візьме в них участь. Адже Греція тепер не перерахувала до Вашингтона 1,55 млрд євро, виплата яких була призначена на минулий вівторок.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас