Губить людей не пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Губить людей не пиво

Фондовий ринок
1414
«Пиво прирівняли до горілки» – такими обуреними заголовками рясніли українські ЗМІ. З 1 липня пиво стало алкогольним напоєм. Це була реакція на закон, який набув чинності з 1 липня. Депутати визнали пиво алкогольним напоєм і додали його в групу товарів, для продажу яких потрібна ліцензія.
Правда, пиво прирівняли ні до горілці, а до вина. Для продажу хмільного потрібні ті ж дозволу. Тепер пивоварам потрібно буде щорічно купувати ліцензію для оптового продажу за 500 000 грн. на рік. Для роздрібного – за 8000 грн.
Чи варто обурюватися тим, що пиво визнали алкогольним напоєм? Ні.
Наприклад, в країнах Європейського Союзу пиво давно знаходиться в категорії Alcoholic Beverages (алкогольні напої). І це нікого не обурює. Регулювання не створює проблем: у більшості країн ЄС не потрібно купувати ніяких ліцензій. В інших же її ціна невисока, і цілком дозволяє працювати в плюс.
Головна незручність, яка пиву в Європі доставляє статус алкогольного напою, – акцизний збір. Його розмір кожна країна встановлює самостійно. Наприклад, якщо німецькі пивовари в середньому платять 9,4 євро з кожних 100 літрів пива, то їх фінські колеги відраховують в казну 143,5 євро.
Є й акцизний мінімум, встановлений Єврокомісією. Так пивовари не мають право опускати ставку нижче 1,87 євро за 100 літрів з кожного відсотка алкоголю. Тобто, виробник пива з вмістом спирту 5% повинен платити акциз не менше 9,35 євро за кожні 100 літра напою.
Для маленьких пивоварень і виробників слабоалкогольного пива (менше 2,8% спирту) у багатьох країнах діють пільгові акцизні ставки.
Споживання пива в Європі безпосередньо не залежить від розміру податків. Наприклад, фіни при своїх високих ставках акцизу випивають щорічно, за даними союзу «Пивовари Європи», близько 80 літрів пива на душу населення. В Італії акцизи в п’ять разів нижче, але пива продається всього 30 літрів на людину.
Hubs обрав 5 країн ЄС з найвищим споживанням пива на душу населення. І розібрався, як регулюється пивний ринок.
Чехія
Ліцензія на продаж пива: немає
Акцизний збір (за 100 літрів): 15,44 євро
ПДВ: 21%
Пільги для малих пивоварень: так
Споживання пива на душу населення (2013 рік): 144 літра
Вікові обмеження щодо продажу: з 18 років
Вікові обмеження щодо вживання: немає
Чехи п’ють пива більше за всіх у Європі – 144 літри на людину в рік. Вони залишили далеко позаду навіть німців.
За європейськими мірками, у чехів помірні ставки акцизного збору. Істотно вище, ніж у німців, але не йдуть ні в яке порівняння з фінами.
Для невеликих пивоварень в країні діють пільгові ставки. Наприклад, пивовари, які ллють не більше 1 млн літрів пива в рік платять в два рази менше промислових гігантів.
У країні є ліцензії для виробників алкоголю. Але їх потрібно отримувати компаніям, які випускають напої з вмістом спирту не менше 15%.
Німеччина
Ліцензія на продаж пива: немає
Акцизний збір (за 100 літрів): 9,44 євро
ПДВ: 19%
Пільги для малих пивоварень: так
Споживання пива на душу населення (2013 рік): 107 літрів
Вікові обмеження щодо продажу: з 14 років (у присутності опікуна)
Вікові обмеження щодо вживання: з 14 років (у присутності опікуна)
У німецьких пивоварів фактично тепличні умови – податки одні з найнижчих в Європі. Акцизний збір на 6 євро менше, ніж у Чехії, а ПДВ – на 3% нижче.
У Німеччині є пільги для невеликих незалежних пивоварень. Наприклад, ті, хто випускає в рік не більше 500 000 літрів пива платять на 4 євро менше великих виробників.
Низькі податки і вікові обмеження, а в Німеччині під наглядом дорослих можна сьорбнути пива з 14 років, позначаються на обсягах споживання пива. Німці – пивні лідери Європи в абсолютних цифрах. Щорічно тут випивають 8,5 млрд літрів пива. Їх найближчі переслідувачі – англійці – відстають вдвічі.
Австрія
Ліцензія на продаж пива: немає
Акцизний збір (за 100 літрів): 24 євро
ПДВ: 20%
Пільги для малих пивоварень: так
Споживання пива на душу населення (2013 рік): 106 літрів
Вікові обмеження щодо продажу: з 16 років
Вікові обмеження щодо вживання: з 16 років
Австрійці люблять пиво так само, як і німці. В середньому на людину випивають всього на літр менше своїх сусідів. Але і пити пиво можна з 16 років.
А от ставки акцизних зборів в Австрії більше, ніж у два рази вище німецьких. Хоча для незалежних від великих холдингів пивоварень передбачені пільги. Наприклад, якщо розливати не більше 1,25 млн літрів пива в рік, то акцизний збір знизять до 14,4 євро за 100 літрів.
Польща
Ліцензія на продаж пива: так
Вартість ліцензії: 1300 євро
Термін дії ліцензії: 2 роки
Акцизний збір (за 100 літрів): 22,52 євро
ПДВ: 23%
Пільги для малих пивоварень: немає
Споживання пива на душу населення (2013 рік): 96 літрів
Вікові обмеження щодо продажу: з 18 років
Вікові обмеження щодо вживання: немає
Польща – одна з небагатьох країн Європейського союзу, яка не підтримує малі броварні, а навпаки, заохочує великі компанії.
Так наприклад, якщо компанія варить більше 20 млн літрів пива в рік, акцизний збір буде мінімальним – 22,52 євро за 100 літрів. А ось той, хто не дотягує до 2 млн літрів, заплатить 86 євро.
Здавалося б, дивна тактика. Але якщо дивитися на «голі» цифри, вона працює. Польща займає третє місце в списку найбільших виробників пива в Європі, поступаючись тільки Німеччині та Великій Британії.
Правда, через таку податкову політику в країні 86% ринку контролює три міжнародних концерну.
Для оптової торгівлі спиртним в Польщі потрібні ліцензії, які видає Міністерство економіки. Однак вони не поширюються на пиво.
Відповідно до закону «Про тверезе виховання та боротьбі з алкоголізмом», для продажу хмільного напою, польським пивоварам потрібно отримувати окремий дозвіл у місцевої влади, яке діє два роки і коштує близько 1300 євро.
Литва
Ліцензія на продаж пива: так
Вартість ліцензії: 143 євро
Термін дії ліцензії: не обмежений
Акцизний збір (за 100 літрів): 11,82 євро
ПДВ: 21%
Пільги для малих пивоварень: немає
Споживання пива на душу населення (2013 рік): 93 літри
Вікові обмеження щодо продажу: з 18 років
Вікові обмеження щодо вживання: 18 років
Литва – ще одна країна Євросоюзу з радянським минулим, в якій немає пільг для малих пивоварень. Правда, тут, на відміну від Польщі, дрібним пивоварам не пропонує платити більше.
Для того, щоб торгувати в Литві пивом в роздріб потрібно купити ліцензію для кожної торгової точки. Коштує вона 143 євро, термін дії не обмежується.
А ось для оптових продавців ніяких ліцензій не потрібно. Виходить, що пивоварам, які не мають своїх магазинів і барів, нічого отримувати не потрібно.
Така логіка продажу ліцензій пояснюється тим, що Литва використовує її не для наповнення бюджету, а для статистики. За допомогою ліцензій уряд стежить за тим, скільки громадяни купують алкоголю, і чи працює державна програма популяризації здорового способу життя.
Віталій Єрмаков
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас