НБУ змінює правила залучення з ринку гривневої ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінює правила залучення з ринку гривневої ліквідності

Кредит&Депозит
2159
Національний банк (НБУ), який ще в червні не бачив підстав для зниження рекордно високої облікової ставки (30% річних) через високі інфляційні ризики, вчора зробив перші кроки в бік зниження вартості довгої гривні на ринку. Він вирішив подовжити терміни зберігання грошей банків у НБУ, а прибутковість по них визначати на аукціоні.
Такі високі процентні ставки тримаються з 3 березня, коли НБУ підняв їх слідом за останнім підвищенням облікової ставки. До цього дня регулятор платив по 17-18% річних за вкладами на термін до місяця. Останній тримісячний депсертіфікат (на 85 днів) був проданий ще 11 лютого під 19%. «Ми почнемо приблизно з цього рівня (з нинішніх 27%. – Ред.), а потім подивимося, де зупинимося», – говорить пан Пономаренко. В ході кожного розміщення, які планується проводити щотижня, банки зможуть розміщувати в НБУ всього по 1-2 млрд грн. Зараз такі обсяги НБУ «забирає» з ринку щодня, правда, всього на тиждень.
Ініціатива НБУ не випадкова. У січні банки розмістили в депсертіфікатах 30,9 млрд грн, у лютому цей показник знизився до 24,2 млрд грн. Але з тих пір він росте вже чотири місяці поспіль – у червні досяг рекордного з початку року рівня в 69,4 млрд грн. Тепер мета НБУ – знизити ціну цих «зайвих» на ринку грошей, а також спонукати банки шукати альтернативні інструменти вкладення своїх коштів.
Наприклад, шляхом викупу у НБУ державних цінних паперів, яких він накопичив у себе рекордний обсяг. «Нацбанк є найбільшим власником ОВДП. Ми маємо намір активізувати роботу з вторинним ринком. З боку банків є попит на короткострокові держпапери, і ми збираємося вийти з пропозицією через біржі. Подивимося на попит і прибутковість, яку зможе запропонувати ринок », – зазначає Сергій Пономаренко. НБУ до ранку 1 липня тримав у своєму портфелі ОВДП на 357, 8 млрд грн – це 73,2% всіх обертаються в країні ОВДП.
Багато банків все ще відчувають дефіцит ліквідності, але в цілому по системі ситуація покращилася. Відтік коштів з рахунків практично припинився. У червні гривневі депозити у всіх банках (за винятком неплатоспроможних) зросли на 4%, а відтік з валютних вкладів становив менше 1%.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас