Нацбанк тренує гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк тренує гривню

Казна та Політика
932
Нацбанк змінює правила залучення з ринку гривневої ліквідності. Для цього він запропонує банкам тримісячні депозитні сертифікати і змусить купувати їх за низькою ціною. Вільні кошти банкам рекомендують вкласти в ОВДП, яких у НБУ більш ніж на 350 млрд грн. Учасники ринку бачать, що ситуація з ліквідністю вирівнюється, хоча все ще залишаються банки, які відчувають грошовий голод.
Більше не в дефіциті
Нацбанк, який ще в червні не бачив підстав для зниження рекордно високої облікової ставки (30% річних) через високі інфляційні ризиків, вчора зробив перші кроки в бік зниження вартості довгої гривні на ринку. Він вирішив подовжити терміни зберігання грошей банків у НБУ, а прибутковість по них визначати на аукціоні. «Ми будемо пропонувати банкам більш довгі інструменти – депозитні сертифікати на три місяці. Крім того, продавати їх ми будемо в режимі процентного тендера. Банки будуть конкурувати, і переможцями стануть ті, хто запропонує найнижчі ставки », – повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко. Зараз настільки довгих інструментів немає: банки можуть розмістити гроші в НБУ шляхом купівлі його депозитних сертифікатів на 7-14 днів під 26% річних, вклади на 28-30 днів приносять банкам дохід у 27%.
Такі високі процентні ставки тримаються з 3 березня, коли НБУ підняв їх слідом за останнім підвищенням облікової ставки. До цього дня регулятор платив по 17-18% річних за вкладами на термін до місяця. Останній тримісячний депсертіфікат (на 85 днів) був проданий ще 11 лютого під 19%. «Ми почнемо приблизно з цього рівня (з нинішніх 27%. – Ред.), а потім подивимося, де зупинимося», – говорить пан Пономаренко. В ході кожного розміщення, які планується проводити щотижня, банки зможуть розміщувати в НБУ всього по 1-2 млрд грн. Зараз такі обсяги НБУ «забирає» з ринку щодня, правда, всього на тиждень.
Ініціатива НБУ не випадкова. У січні банки розмістили в депсертифікатах 30,9 млрд грн, у лютому цей показник знизився до 24,2 млрд грн. Але з тих пір він росте вже чотири місяці поспіль – у червні досяг рекордного з початку року рівня в 69,4 млрд грн. Тепер мета НБУ – знизити ціну цих «зайвих» на ринку грошей, а також спонукати банки шукати альтернативні інструменти вкладення своїх коштів. Наприклад, шляхом викупу у НБУ державних цінних паперів, яких він накопичив у себе рекордний обсяг. «Нацбанк є найбільшим власником ОВДП. Ми маємо намір активізувати роботу з вторинним ринком. З боку банків є попит на короткострокові держпапери, і ми збираємося вийти з пропозицією через біржі. Подивимося на попит і прибутковість, яку зможе запропонувати ринок », – зазначає Сергій Пономаренко. НБУ до ранку 1 липня тримав у своєму портфелі ОВДП на 357, 8 млрд грн – це 73,2% всіх обертаються в країні ОВДП.
Гривні вистачить
Багато банків все ще відчувають дефіцит ліквідності, але в цілому по системі ситуація покращилася. Відтік коштів з рахунків практично припинився. У червні гривневі депозити у всіх банках (за винятком неплатоспроможних) зросли на 4%, а відтік з валютних вкладів становив менше 1%. «За гривневими вкладами приріст йде з квітня. За валютними ситуація не така оптимістична, але банки вже майже дійшли до тієї точки, коли вона стане стабільною. Орієнтовно приріст буде в перспективі одного-двох місяців», – говорить директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук. Поновлення в кінці року зростання валютних вкладів населення в НБУ спрогнозували ще навесні.
Банкіри підтверджують зміну тренда. «Надлишкова гривнева ліквідність в системі є, хоча зосереджена вона, як правило, не в тих банків, які гостро її потребують. Враховуючи, що міжбанківський ринок сильно фрагментований, основним напрямком утилізації такої ліквідності виступають депозитні сертифікати НБУ. Регулятор намагається знизити свої витрати і тому, користуючись ситуацією, застосовує практику аукціонних торгів », – визнає начальник управління контролю операційних і ринкових ризиків ВТБ Банку Андрій Грищенко.
Ринковий інтерес
Попит на депозитні сертифікати залишиться на високому рівні навіть після зміни правил. «Ми спрямовуємо надлишкову ліквідність в депозитні сертифікати, також у нашому портфелі цінних паперів є ОВДП. Зміни, які вніс НБУ в частині проведення процентних тендерів, не так вже й лякають. Насправді все логічно – це ринок, а на активному ринку не буває єдиної ставки. До того ж цей захід може бути першою сходинкою для зменшення облікової ставки і, як наслідок, зменшення ставок по кредитуванню», – зазначає директор департаменту операцій на фінансових ринках Укрсоцбанку Катерина Володіна.
Попит на держпапери буде залежати від можливостей заробити на них. «Необхідно розуміти, які саме папери буде продавати НБУ, терміни їх погашення і чи будуть вони продаватися за номінальною вартістю або ж з певним дисконтом. Давайте припустимо, що в портфелі НБУ перебувають держпапери, випущені тоді, коли ставка рефінансування була не 30%, як зараз, а 12,5-19%. Банки не будуть зацікавлені в цих ОВДП, оскільки їх прибутковість не відповідає ринковій, – пояснює директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник. – Тому, я думаю, що ОВДП з портфеля НБУ будуть цікаві тільки з дисконтом ».
Деякі банки працюють з Мінфіном. «Покупка вторинних ОВДП нам не цікава, тому що ми первинні дилери і купуємо їх безпосередньо у емітента. Питання «цікаво чи нецікаво» залежить від прибутковості, з якою НБУ буде їх продавати », – говорить директор казначейства Укргазбанку Олексій Єфремов. Проте Мінфін вже давно самоусунувся з цього ринку, у тому числі через небажання позичати кошти під 30% річних. Останній раз він продавав гривневі облігації три місяці тому: 2 квітня він залучив 164 тис. грн під 7% річних – залучення на рівні статистичної похибки. А останній великий випуск ОВДП, викуплений первинними дилерами, був 27 січня (2,95 млрд грн під 17%).
Олена Губар, В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас