Нацбанк має намір запропонувати банкам 3-місячні депозитні сертифікати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк має намір запропонувати банкам 3-місячні депозитні сертифікати

Кредит&Депозит
972
НБУ має намір розширити лінійку депозитних сертифікатів і запропонувати банкам тримісячні сертифікати, повідомив на прес-конференції директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
За його словами, комітет з монетарної політики НБУ дав доручення модифікувати лінійку депозитних сертифікатів. Пономаренко зазначив, що раніше банки брали переважно овернайт, проте останнім часом все частіше – сертифікати з терміном два тижні або навіть місяць, тому регулятор готовий запропонувати ринку новий інструмент – тримісячний депозитний сертифікат.
НБУ планує проводити розміщення в режимі процентних тендерів, коли банки будуть конкурувати між собою за процентну ставку. Переможцями тендерів будуть ті, хто запропонує найнижчу ставку.
Така модель розміщення планується для сертифікатів з терміном обігу 1 місяць і 3 місяці. Ставки за депозитними сертифікатами на 1 місяць зараз складають 27%. З цього рівня, як очікується, будуть починатися торги на процентних тендерах.
Передбачається, що в ході одних торгів обсяг розміщення сертифікатів становитиме 1-2 млрд грн.
За “довгим” сертифікатам тендери будуть проводитися 1 раз на тиждень, тоді як зараз тендери проводяться щодня.
Всього банки в даний час володіють депозитними сертифікатами на суму 40 млрд грн, причому НБУ відзначає збільшення частки “довгих” сертифікатів в їх загальному обсязі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас