Довільно безтоварна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довільно безтоварна

Фондовий ринок
1123
Ви знаєте, що за українськими законами, якщо у податковій є до вас претензії, саме вона повинна доводити свою правоту? І що до тих пір, поки фіскальні органи не нададуть достатньо доказів, платник податків ні в чому не винен?
Багато хто цього не знає. На практиці працює негласна позиція адміністративних судів: всі твердження податківців за замовчуванням є правдою. А для підкріплення своїх тверджень вони можуть пред’явити єдиний документ – акт податкової перевірки, який самі ж складають (а в крайніх випадках – складають). Фактично в порушення закону тягар доведення перекладається на платників податків, які змушені надавати в суд численні томи первинних документів – контрактів, актів прийому-передачі, товаросупровідних документів, платіжних доручень і т.і., і це не завжди допомагає.
Ось приклад з життя. Металургійна компанія, яка продає на експорт майже всю свою продукцію, отримує прибуток з різниці між собівартістю виробництва та біржовими котируваннями на свій товар. При цьому собівартість (за рахунок морально застарілих виробничих потужностей і подорожчали енергоресурсів) лише незначно нижче біржових котирувань. В якості сировини компанія використовує металобрухт, який практично відразу після закупівлі відправляє на переробку. А враховуючи проблему з виробничими потужностями, проводить багато ремонтів і намагається модернізуватися. Так що на операційну діяльність компанії сильно впливає відшкодування податкового кредиту з ПДВ.
Фіскальні органи, навпаки, дуже зацікавлені у зменшенні сум податкового кредиту. Тому, проводячи перевірку, вони ставлять під сумнів і закупівлю сировини, і ремонтні роботи. За законом, у такому випадку податкова має право подати до суду і вимагати розслідування. Але ні, вона цього не робить. Замість цього чиновники пишуть в акті перевірки: “безтоварні операції”.
Термін “безтоварна угода” означає, що незважаючи на всі підтверджуючі документи, заявлених товарів і послуг не було взагалі. Тобто, на думку податкових органів, між покупцем і продавцем існує злочинний умисел про підробку первинних документів для створення документально підтверджених витрат покупцеві і доходу продавцю без поставки товарів (надання послуг). Це зауваження призводить до великих сум податкових донарахувань для компанії, що перевіряється. Більш того, за законом у таких випадках покладається стягнення на користь держави коштів, одержаних за такою угодою, з постачальника.
Що в цих випадках наприклад робить наша компанія? Йде до суду. Адже якщо податкові донарахування оплачувати, їй буде нічим платити зарплату співробітникам. У суді починаються поневіряння: кілограми документів, свідки, запрошення в суд контрагентів. І так вже багато разів. Іноді компанія виграє, іноді – ні. В Україні ще не склалася єдина правова позиція щодо захисту інтересів платника податків від звинувачень в “безтоварності” господарських операцій, підтверджених первинними документами. Через це розгляд аналогічних справ з одним і тим же контрагентом може істотно відрізнятися.
Рішення на поверхні – потрібно домагатися від судів дотримання закону. Насамперед, вони повинні вимагати від податкової доказів, більш істотних, ніж акт податкової перевірки. Інакше виходить, що податкові органи можуть визначити як безтоварну практично будь-яку операцію або транзакцію. Крім цього, добре б використовувати практику Європейського суду з прав людини. А він вказує, що якщо державні органи мають інформацію про зловживання в системі оподаткування конкретною компанією, вони повинні застосовувати заходи саме до неї, а не поширювати негативні наслідки на інших осіб.
На закінчення хочеться процитувати Парацельса: “Усе – отрута, все – ліки; те й інше визначає доза” і сподіватися на те, що податкові органи визначать правильну дозу своїх підозр, щоб вони не перетворилися на отруту, що вбиває законослухняний український бізнес. І на те, що реформи в Україні, які набирають хід, будуть сприяти припиненню свавілля податкових органів.
_Юрій Радзієвський, Керуючий партнер адвокатського бюро “Радзієвський і Партнери _
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас