Як Україна торгувала з ЄС: Рік після підписання економчастини угоди про асоціацію (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україна торгувала з ЄС: Рік після підписання економчастини угоди про асоціацію (інфографіка)

Казна та Політика
3858
Після підписання Україною економічної частини Угоди про асоціації з ЄС, від якої очікувалося збільшення експорту наших товарів приблизно на $1 млрд, минув вже рік.
Фахівці “Держзовнішінформу” вибрали найбільш важливі для споживача позиції з експорту та імпорту (див. інфографіку). І виявилося, що за рік (I кв. 2015 р. до I кв. 2014 р.) ми маємо падіння товарообігу приблизно на третину — хоча по окремих позиціях ми експорт все-таки наростили.
Так, по м’ясу експорт зріс у 5,6 разів, по цукру — вдвічі, а щодо продуктів із зерна та борошна — на чверть. А ось імпорт практично весь “у мінусі”: позначилися стрибки валют і подорожчання європейських товарів. Але експерти кажуть, що вигода від євроінтеграції все одно є.
ЕКСПОРТ. Аналітик інформкомпанії “ПроАгро” Ярослав Левицький роз’яснив, що фізичні обсяги поставок як зернових так і олійних культур з України зросли. Але оскільки світові ціни на них впали, вигода в доларах вийшла меншою. “У I кв. 2014 р. тонну пшениці експортували по 270$/т, а рік потому — 190 $/т. Тому, незважаючи на збільшення продажів, у валюті виручили менше (зате в гривнях — більше. — Авт.), — каже Левицький. — Серйозно зросли продажі цукру, патоки, цукрової пудри, бо після збільшення квот наші компанії активно продавали “пісок” за кордон”.
Зростання поставок м’яса у 5,6 разів експерт вважає проривом, бо після збільшення квот ЄС пішла більш дешева, ніж європейська, але така, що відповідає стандартам ЄС, курятина з України.
За словами Левицького, наші постачальники просять ЄС збільшити квоти. “Експорт рахується в еквіваленті в доларах США, — нагадав аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко. — Але в I кварталі 2014-го курс становив 10-12 грн/$, у 2015-м — 22-24 грн/$. Відповідно, експорт товару вартістю 100 грн оцінювався як $10, а в цьому році — $4-4,5. За всіма статтями, де темпи експорту впали менш ніж на 50%, можна вважати, що це тимчасово — як тільки курс валюти заспокоїться і буде постійним хоча б півроку, ми побачимо іншу динаміку товарообігу. Наші виробники вже підвищують ціни на свої експортні товари — це також дозволить їм заробити більше”.
ІМПОРТ. Всі експерти одностайні: зниження імпорту відбулося через девальвацію гривні. Багато товарів, причому як готова продукція (їжа, одяг, взуття, ліки), так і сировина, стали недоступними і малозатребуваними.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас