Подивитися в очі кредиторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подивитися в очі кредиторам

Казна та Політика
337
Наступного тижня в США українська влада під наглядом МВФ вперше зустрінуться зі своїми кредиторами. Експерти вважають, що наша країна буде жорстко наполягати на списанні 40% держборгу.
Найближчі тижні стануть вирішальними у переговорному процесі з реструктуризації боргів між українською владою і Комітетом кредиторів під керівництвом американського інвестиційного фонду Franklin Templeton. Чи не вклавшись в раніше поставлені терміни, Міністерство фінансів продовжує умовляти кредиторів, намагаючись крім продовження термінів погашення боргу домогтися його часткового списання. Тобто, не просто відстрочити, а знизити боргове навантаження для кількох поколінь українців, змушених розплачуватися за непомірні боргові апетити екс-президента Віктора Януковича. Але кредитори невблаганні. У своїй останній заяві Комітет висловив готовність до зустрічі з представниками України, але натякнув, що наполягає на колишньому, відхиленому раніше реченні про відстрочення основних платежів на 10 років і списання купона на 500 млн дол. без зниження номіналу самого боргу.
Примітно, що за три з половиною місяці переговорів Мінфін і кредитори жодного разу не зустрілися, спілкуючись через численних консультантів і засоби масової інформації. Саме з цієї причини тристороння зустріч представників Комітету кредиторів та українського уряду у Вашингтоні за участю Міжнародного валютного фонду як арбітра, запланована на наступний тиждень – з 29 червня по 3 липня, стане вирішальним етапом епопеї з реструктуризацією. Нерви українського Мінфіну на межі. І якщо в міру ведення переговорів України акуратно платила по рахунках, у тому числі погасивши 22 червня 75 млн дол. купонного доходу за євробондами на 3 млрд дол., викупленим Російською Федерацією в грудні 2013 року, тепер все може змінитися.
«Як ви знаєте, Верховна Рада підтримала прохання прем’єр-міністра і надала Кабінету міністрів право приймати рішення щодо введення мораторію на виплати за боргами. У разі відсутності реального прогресу в переговорах найближчим часом, якщо кредитори не скористаються цим останнім шансом досягти угоди, Україна матиме повне моральне і юридичне право прийняти відповідне рішення щодо взаємовідносин з власником наших боргів », – заявила міністр фінансів Наталія Яресько, підкреслюючи, що це – єдина узгоджена позиція української влади.
Поведінка кредиторів цілком логічна – вони не хочуть втрачати свої доходи, і вже тим більше списувати борги, вважаючи, що Україна занадто згущує фарби, і скоро в країні все налагодиться. Напевно, з просторих кабінетів в бізнес-центрах європейських і американських мегаполісів видніше, що відбувається в нашій країні, але українська влада дотримується іншої думки.
Цікава пропозиція
«Ми знаємо, що у нас непроста ситуація з державними фінансами. Ця ситуація змусила нас перейти до кардинальних дій. Ми повинні не тільки ліквідувати структурні дисбаланси, які призвели до зростання державного боргу в попередні роки, але й радикально знизити існуюче боргове навантаження на державний бюджет », – підкреслила Наталія Яресько, представляючи оновлену пропозицію для кредиторів.
За інформацією Мінфіну, нова пропозиція передбачає списання значної частини боргу і продовження остаточного терміну його сплати, але одночасно дає кредиторам примарну надію – можливість повернення деяких вихідних параметрів угоди, тобто, відновлення вартості облігацій у випадку, якщо економічна ситуація в Україні буде поліпшуватися з випередженням прогнозів. Мінфін в черговий раз закликав Комітет негайно сісти за стіл переговорів, щоб досягти згоди щодо реструктуризації. Всі колишні пропозиції кредиторів, включаючи ідею погасити борги на 8 млрд дол. За рахунок резервів Національного банку України, на думку міністерства, не прийнятні.
МВФ вербально підтримав зусилля української влади.
«Я вітаю рішення уряду досягти угоди з кредиторами. Це важливо, особливо для того, щоб Фонд продовжив фінансування України навіть у тому випадку, якщо переговори не будуть завершені в строк », – заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, підкресливши, що успіх програми МВФ з Україною не можливий без досягнення домовленості про реструктуризацію. Засідання ради директорів Фонду по Україні відбудеться в середині липня. І за інформацією близьких до переговорів джерел, якщо кредитори не перейдуть до конструктивних пропозицій до моменту оголошення рішення ради, Мінфін має намір скористатися своїм правом і оголосити мораторій на виплати по всім комерційним боргами до кінця року.
Мораторій на виплати, на думку автора цієї ідеї – уряду, не стане розцінюватися ринком як дефолт країни, але в той же час допоможе перевести діалог з кредиторами в іншу площину, продемонструвавши рішучість намірів української влади. Тим часом, кредитори поки не дуже-то злякалися.
Про що мовчать кредитори
Успіхом у проведенні переговорів з кредиторами за три з половиною місяці можуть похвалитися тільки державні банки – «Укрексімбанк» і «Ощадбанк». Але треба зазначити, що умови цієї реструктуризації вигідні, насамперед, кредиторам, які погодилися на відстрочку сплати боргу на 7 років в обмін на підвищення ставки купона, тобто, своїх доходів. Переговори по решті боргах поки безуспішні. Входять до Комітету кредиторів інвестфонди – T.Rowe Price, TCW Group і BTG Pactual Europe, вже порядком стомилися від порожніх розмов і готові поступитися, але у них немає необхідного кворуму голосів без найбільшого власника євробондів України – американського фонду Franklin Templeton.
В руках у FT 8 млрд дол. українських боргів, і свого часу фонд заробив солідні гроші на скупку зобов’язань Угорщини та Ірландії в період проблем у цих країнах. Тому тепер не хоче втрачати ні цента на подібній угоді з українськими паперами. Фонд активно скуповував українські борги, ставши найбільшим власником єврооблігацій України, в четвертому кварталі 2013 – першому кварталі 2014 року, тобто, в розпал Революції гідності, масових заворушень і вбивств активістів у центрі столиці. Зрозуміло, з урахуванням обстановки в країні, власники облігацій продавали їх фонду за безцінь – з дисконтом 60-70%, тобто, за 30-40% початкової вартості. Навіть з урахуванням нинішньої критично низькій вартості наших євробондів на ринку – близько 50 центів за 1 долар – фонд не залишився в збитку, але і здаватися не має наміру.
Крім FT, одним їх найбільших власників українських боргів у списку до реструктуризації є Росія. Розуміння українських проблем у РФ також відсутній, що підтверджує її статус агресора. Російські лідери всіляко ухиляються від переговорів, кваліфікуючи політичний хабар Януковичу за відмову від євроінтеграції як міждержавний борг. Але всупереч нормам моралі, особливі умови укладеного Януковичем договору з росіянами змусили український Мінфін оплатити купон в червні, вже маючи в своєму розпорядженні інструментарієм для введення мораторію. У разі несплати цього купона відповідною дією РФ стало б пред’явлення всього боргу України до дострокової оплати або крос-дефолт. І, як наслідок, нас чекав би повний провал переговорного процесу з іншими кредиторами.
До слова, здивувала риторика МВФ, який, за даними агентства Bloomberg, попередньо кваліфікував 3 млрд дол. боргу за євробондами перед РФ як офіційний, а не приватний борг. Тобто, фонд, по суті, запропонував заплатити росіянам, а не намагатися реструктуризувати ці облігації нарівні з іншими. Всі ці хаотичні заяви сторін переговорів, схоже, остаточно збили з пантелику експертів і учасників ринку, які вже важко прогнозувати можливий підсумок переговорів.
Вашингтон-вояж
«Зустріч у Вашингтоні відбудеться. Переговори відбудуться, але те, що вони зрушаться з мертвої точки, я сумніваюся », – прокоментував ситуацію УНІАН начальник відділу інвесткомпанії Concorde Capital Юрій Товстенко. Він зазначив, що якщо раніше МВФ наполягав на досягнення домовленостей з кредиторами до 15 червня, то тепер ці терміни зрушилися, і фонд пообіцяв продовжити фінансування України навіть у разі затягування переговорного процесу.
«Простими словами, МВФ згоден, щоб переговори тривали далі, аж до вересня. Зараз складно прогнозувати, чим все закінчиться. Україна наполягає на списанні 40% боргу, зниженні купона і продовження терміну. Кредитори готові подовжити борг на 10 років і знизити купон, але не готові на списання. Хто кого дотисне, сказати важко », – додав він.
Експерт вважає, що Україна може дозволити собі продовжити переговорний процес до осені, оскільки до цього часу за графіком потрібно оплачувати тільки купон за облігаціями, у той час як у вересні покладається погасити тіло боргу за євробондами «Україна-2015».
«До цього моменту кожен може стояти на своєму, і при цьому Україна може отримувати транші від МВФ. Переговори будуть довгими. І я не думаю, що кредиторам будуть цікаві нові умови Мінфіну (відновленні вартості бондів при зростанні економіки з випередженням прогнозів). Це гіпотетична можливість отримати компенсацію в майбутньому, але хто зараз повірить України? », – підкреслив Товстенко.
Головна теза кредиторів, як нагадав експерт, це – пропозиція перенести сплату боргу без його списання, щоб не закривати можливість для України вийти на зовнішні ринки при стабілізації ситуації в країні і перекредитуватися абсолютно на інших, більш вигідних для нас умовах. «Кредитори« Укрексімбанку »і« Ощадбанку »погодилися на пролонгацію на 7 років із збільшенням купона, чому інші кредитори повинні прощатися з 40% своїх грошей назавжди і при цьому теж робити пролонгацію? Було б правильно просто пролонгувати. Ми б 10 років не платили нічого по тілу боргу, а за цей час можна видертися, вийти на зовнішні ринки і перепозичити », – пояснив він.
Але у Міністерства фінансів інша, досить жорстка, на думку експертів, позиція.
Отже, у Вашингтоні нічого крім послужливих реверансів, судячи з усього, не буде, якісь зрушення в процесі реструктуризації можливі не раніше вересня. Кредитори вже знають про право уряду вводити мораторій на виплату боргів, але поки не дуже-то злякалися. Що стосується боргу перед РФ і дивного заяву МВФ з цього приводу, то фонд може свідомо сприяти виведенню «російського» боргу за рамки переговорів, щоб прискорити процес і знизити ризик крос-дефолту для України. МВФ все ще вірить в успіх переговорів. Тепер справа за малим: щоб в серйозність намірів української влади повірили інші кредитори, злякалися можливого мораторію і задовольнили прохання України хоча-б наполовину – аsk for more to get enough.
Ольга Гордіенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас