Без розголосу: кому дістануться УДЦР та «Укрпошта» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без розголосу: кому дістануться УДЦР та «Укрпошта»

Казна та Політика
811
Кабінет міністрів пропонує акціоналізувати низку ключових для телекомунікаційної галузі державних підприємств. У тому числі УДЦР − Український державний центр радіочастот. Ця структура надає свої сервіси в сфері зв’язку та інформатизації як мобільним операторам, так і Міноборони з СБУ. Особливістю УДЦР є його прибутковість, тоді як офіційно декларувалося, що до акціоналізації підводяться тільки підприємства збиткові. Крім того, у списку є кілька інших важливих для галузі зв’язку підприємств − наприклад, «Укрпошта». Навіщо уряду знадобилося акціоналізувати стратегічно важливі підприємства?
Паралельно було оновлено законопроект №1567 з іншим списком: державні підприємства, які не можна приватизувати. Особливість законопроекту − в другому додатку, де складено перелік із понад 500 компаній, які планують акціоналізувати.
За словами депутата від фракції «Самопоміч» та екс-глави компанії «Датагруп» Олександра Данченка, поява УДЦР у списку на акціоналізацію була великим сюрпризом для багатьох присутніх у сесійній залі.
Погоджується з цим і Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. На його думку, не варто сприймати акціоналізацію як перший крок назустріч приватизації: «У нас в країні є велика кількість підприємств, які на 100% належать державі. Той же Ощадбанк. Головне, щоб контроль повністю зберігся за держструктурами».
За словами Данченка, в Україні може відбутися «підміна понять», але зараз передумов для цього немає: «Це питання буде детально обговорюватися, поки що остаточне рішення не приймається».
Прес-секретар Національної комісії регулювання зв’язку Тетяна Ліговська запевнила Forbes, що на сьогодні не йдеться ні про акціоналізацію, ні про приватизацію. «Це законопроект, який навіть не пройшов першого читання. До того ж УДЦР знаходиться в списку підприємств, які не можна приватизувати», − додала Ліговська.
При цьому ринок дивиться на ситуацію без особливого ентузіазму. На думку члена правління Інтернет Асоціації України ІнАУ Тетяни Попової, акціоналізація може стати початком приватизації УДЦР, який зараз регулює дуже багато напрямків. «Це стратегічне підприємство, яке не можна віддавати в приватні руки», − підкреслює Попова.
Керівник компанії «Адамант» Іван Пєтухов розповів Forbes, що сьогодні УДЦР тримає в своїх руках занадто багато повноважень, і передача підприємства в приватні руки стане помилкою. «З тією кількістю функцій, які є у підприємства, ми можемо отримати приватне підприємство з монопольними можливостями на рівні державного об’єкта. Це якби податкова вийшла з-під контролю держави», − попереджає Пєтухов.
Аналітик експертної групи Netton.Telecom Роман Химич підтверджує, що на сьогодні УДЦР може бути виключно державним підприємством: «Приватна структура може існувати тільки в умовах ринку. У нас в країні такого немає».
Один із учасників ринку, який не побажав називати свого імені, вказав і на політичний аспект рішення. На поточний момент на чолі НКРЗІ стоїть команда Петра Порошенка, що дало йому можливість безпосередньо впливати на роботу організації (частиною якої УДЦР якраз і є): з цим пов’язують швидку підготовку до аукціону на 3G-частоти. Акціоналізація УДЦР переведе підприємство під контроль Фонду держмайна, яким завідує Кабмін. Фактично, це означатиме зміну влади: контроль над використанням радіочастотного ресурсу перейде в руки Арсенія Яценюка від Петра Порошенка − головного лобіста 3G в країні.
Представники мобільного оператора life :) коментувати ситуацію відмовилися. У прес-службах компаній «Київстар» та «МТС» на момент підготовки матеріалу дати відповіді на питання Forbes не змогли.
З телекомунікаційними активами також можливий варіант продажу після акціоналізації частки компаній інвесторам. Головне питання в тому, хто стане цими інвесторами? У пояснювальній записці до законопроекту за підписом міністра економіки Айвараса Абромавічуса вказується, що «прийняття законопроекту сприятиме захисту майнових прав держави». Втім, війна − це особливо цікавий час для початку скуповування активів за безцінь. Особливо для тих, у кого є доступ до державних ресурсів.
До речі, ТОВ «ЕСУ», пов’язане з Рінатом Ахметовим і СКМ, якраз зараз проводить переговори про реструктуризацію боргу. Ця компанія заборгувала державним Ощадбанку та Укрексімбанку по 2 млрд гривень. Кошти було отримано ТОВ «ЕСУ» під випуск облігацій 2011 року і подальше придбання «Укртелекому».
Ілля Кабачинський, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас