Податківці знайшли гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці знайшли гроші

Казна та Політика
1783
Заможних громадян хочуть виділити в окрему категорію платників податків, аби посилити контроль за повнотою сплати ними податків. У зв’язку з цим уряд пропонує надати правоохоронним та податковим органам спрощений доступ до інформації про рух грошей на банківських рахунках українців. Банкіри попереджають, що це призведе до відтоку коштів з банківської системи усіх, кому «є, що приховувати».
Окрема каста
Уряд знайшов додатковий спосіб наповнення держбюджету. Мінфін запропонував виділити окрему категорію платників податків – заможних фізосіб. Згідно з проектом змін до Податкового кодексу, до них віднесуть осіб, які є власниками крупних платників податків; прямо або опосередковано володіють понад 20% акцій підприємств, які платять податки за кордоном і отримали дохід понад 10 млн євро на рік; або фізособи, які заробили в Україні за рік понад 50 млн грн. Таких осіб візьмуть на окремий облік у спеціальному держреєстрі.
Для перевірки інформації про їхні доходи податківці хочуть отримати доступ до банківських рахунків громадян. У зв’язку з цим запропоновано, щоб органи прокуратури, СБУ, МВС, Державна фіскальна служба, Національне антикорупційне бюро та Антимонопольний комітет запитували у банків інформацію щодо рахунків не тільки юридичних осіб і фізосіб-підприємців, як зараз, але й усіх інших фізосіб. Таку поправку планується внести до закону «Про банки та банківську діяльність».
Заможних осіб зобов’яжуть стати на облік в органах ДФС і подавати річні декларації про доходи. За її неподання загрожує штраф у розмірі 10% від суми нарахованого податку на доходи фізосіб – ставка податку 20%. Доступ до банківських рахунків дозволить ДФС перевірити, чи не спробувала фізособа приховати інформацію про кількість грошей на своїх рахунках. «Мінфін пропонує розкривати банківську таємницю щодо фізичних осіб без судових рішень безпосередньо за запитом ДФС. Це стосується усіх фізосіб, а не тільки заможних платників податків. Це усуне можливість скористатися «лазівкою» заможним платникам, коли вони могли б направити грошові потоки через незаможних фізичних осіб, тим самим ухиляючись від реєстрації в статусі заможного платника податків», – вважає старший юрист юрфірми «Кушнір, Яким’як і Партнери» Олександра Петровська-Іваніченко.
Сумнівні рахунки
Ефективність нового інструменту збору податків не очевидна. «Можливо, наміри добрі, і вони дійсно хочуть наповнити бюджет. Але у нас всі заможні особи «голі й босі», хоча їздять на крутих автомобілях і живуть у величезних будинках. Такі люди можуть спокійно розплачуватися корпоративними картами підприємства, які вони мінятимуть хоч кожного дня. Тому ніхто до їхніх рахунків доступу отримати не зможе», – вважає президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко.
Банки не зацікавлені надавати інформацію податківцям та іншим держорганам, побоюючись втрати клієнтів. «Зрозуміло, що нікого не цікавлять люди, у яких на рахунку кілька тисяч або десятків тисяч гривень. Але якщо у людини в банку розміщені солідніші суми, то навряд чи вона буде радіти з того, що про це дізнається міліція і податкова. Це нововведення може спровокувати виведення грошей за кордон тими, кому є що приховувати», – говорить FinMaidan співрозмовник в одному з банків з іноземним капіталом.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас