Експерти: Україна може частково поєднати техрегламенти МС і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна може частково поєднати техрегламенти МС і ЄС

Казна та Політика
549
Україна може врахувати технічні регламенти країн СНД там, де вони більш суворі, і з тієї продукції, яку планується експортувати в ці країни
Ідея одночасної дії в Україні технічних регламентів Євросоюзу та країн СНД, яку висловив представник Мінекономіки РФ Олексій Лихачов, на думку експертів, реалізовується частково.
“Я бачу як варіант перебудову частини підприємства, наприклад, з виробництва молока, під норми ЄС, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Коли огороджується частина території, закуповується обладнання ЄС (вони вимагають, щоб обов’язково у виробництві використовувалося їх обладнання), і використовується необхідна технологія виробництва. У ЄС є також окремі вимоги по розфасовці, упаковці, і так далі. А окремі цехи працюватимуть за старою технологією”.
Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що Україні доведеться знайти щось середнє між регламентами Митного союзу і Європейського: “Є сфери, де технічні норми Євросоюзу менш жорсткі, ніж в країнах СНД, інше питання, що норми ТЗ не завжди виконуються, в тому числі, місцевими виробниками. Наше завдання – відповідати нормам ЄС, але водночас ми можемо врахувати більш суворі варіанти норм СНД там, де наша продукція повинна йти на цей ринок. А так за останні два роки у нас фактично стався колапс експорту в Росію, коли з 30% показник впав удвічі. Але, які б не були норми, виробництво доведеться модернізувати, і зараз більш важливе питання, що на це потрібні кошти”.
“Якщо розглядати техрегламент як елемент законодавства, то можуть діяти різні норми паралельно, якщо вони корелюються одна з одною, – сказав нам урядовий уповноважений у питаннях європейської інтеграції Валерій П’ятницький. – Якщо ж норми входять в істотне протиріччя, то треба дивитися, в першу чергу, щоб продукція була безпечна для споживача, домовлятися про взаємне визнання технологій і процедур виробництва. Але, якщо росіяни хочуть заморозити процес модернізації виробництва в Україні, то Україні на це не піде. Треба враховувати, що технічне регулювання ЄС – це ще й підвищення конкурентоспроможності нашої продукції”. За словами П’ятницького, технічних нюансів може бути багато, тому треба дивитися по окремих видах продукції: “Наприклад, ніхто не буде реалізовувати в США, де використовується технологія в 110 вольт, холодильники, розраховані на мережу в 220 вольт”.
“Як із ситуації з техрегламентами виходять США і ЄС: вони проводять переговори і готуються підписати всеосяжний договір, щоб зменшити різночитання в санітарних нормах і визнати еквівалентність окремих технологій виробництва, що зменшить кількість взаємних перевірок. Так домовляються два величезні ринки”, – зазначає також П’ятницький.
Нагадаємо, за словами Лихачова, в ході тристоронніх технічних консультацій з імплементації економічної частини угоди про Асоціацію Україна-ЄС обговорюється ідея одночасної дії в Україні технічних регламентів ЄС та країн СНД. За даними ЗМІ, на переговорах Росія спочатку вимагала від України відкласти на 10 років вступ в силу технічних регламентів ЄС.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас