МВФ нічого не вимагає від України, він допомагає її фінансовому одужанню, - Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ нічого не вимагає від України, він допомагає її фінансовому одужанню, - Яценюк

Казна та Політика
248
У Міжнародного валютного фонду (МВФ) немає ніяких вимог до України, проте він надає фінансування лише під гарантії фінансового оздоровлення країни, заявляє прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
“Багато є дискусій те, що таке Міжнародний валютний фонд і що від нас МВФ нібито чогось вимагає. Так от, він від нас взагалі нічого не вимагає. Це ми просимо у МВФ допомоги. Але для того, щоб отримати фінансування, треба продемонструвати те, що ми міняємося … Ми довели за останній рік, що те, що ми обіцяємо, те, що світова громадськість визнає реформами, ми виконуємо “, – сказав він у програмі” 10 хвилин з прем’єр-міністром “, що вийшла в ефір у неділю .
За словами прем’єра, в українського уряду було два варіанти дій: або брати нові кредити виключно для погашення старих, або оздоровлювати фінансову систему країни. “Нам потрібно вилікуватися. Ми будемо здорові, і в цьому нам допомагають ЄС, США, іноземні кредитори, і в тому числі МВФ. Ми не беремо кредити виключно для того, щоб накопичувати борги країни”, – підкреслив А.Яценюк.
Він нагадав, що попередні уряди взяли у приватних кредиторів $40 млрд кредитів, при цьому в минулому році вдалося повернути їм $14 млрд, взявши в борг лише $9 млрд.
Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.
Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох цілей: 1-а – економія на зовнішніх платежах за боргами держави, гарантованих державою, і суб’єктів держсектора на суму приблизно $15,3 млрд за період реалізації програми МВФ; 2-а – забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; 3-тя – підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) в 2019-2025 рр.
Мінфін України неодноразово наголошував, що для виконання зазначених цілей необхідно буде не тільки відстрочити погашення боргу, але й списати частину його номіналу і знизити відсотки. У той же час у разі держбанків і “Укрзалізниці” мова йде тільки про перенесення термінів погашення боргу.
За даними Національного банку України (НБУ), оприлюдненими 20 березня 2015 валовий зовнішній борг України в 2014 році зменшився на $15,77млрд, або на 11,1% – до $126, 31 млрд. В той же час через девальвацію гривні і падіння економіки показник відношення валового зовнішнього боргу до ВВП за минулий рік погіршився з 75,4% ВВП до 96,5% ВВП. Обсяг короткострокового зовнішнього боргу на кінець 2014 року становив $ 55,1 млрд, знизившись у порівнянні з початком року на $3 млрд.
Основною валютою зовнішніх запозичень України станом на 1 січня 2015 залишається долар США – 78,2%, тоді як питома вага зобов’язань у СПЗ (SDR) перед МВФ зросла з 5,1% на початок року до 6% до кінця року. Частка зовнішньої заборгованості в гривні і російських рублях залишилася незначною – відповідно 1,7% і 1,9% валового обсягу боргу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас