НБУ сам собі указ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ сам собі указ

Казна та Політика
272
Учора парламент прийняв у цілому два законопроекти, які покликані посилити незалежність Нацбанку. Щоб отримати другий транш кредиту МВФ, депутати звільнили НБУ від обов’язкового перерахування до держбюджету половини свого «прибутку», а також заборонили судам як забезпечувальний захід забороняти центробанку виконувати свої функції.
Фінансовий контроль
Верховна рада вчора прийняла в другому читанні запропоновані президентом Петром Порошенко законопроекти № 2742-2743 про посилення незалежності Нацбанку. Ці документи розроблені на вимогу МВФ, і їх прийняття є однією з умов отримання другого траншу кредиту Фонду в розмірі $ 1,7 млрд.
Як уже повідомляв FinMaidan, головною метою цих документів є посилення інституційної незалежності банківського регулятора, в тому числі фінансової, і підвищення ефективності його роботи. Депутати погодилися з пропозицією перераховувати до держбюджету частину «прибутку» НБУ тільки після формування резервів, які повинні досягти 10% його зобов’язань. Зараз же спочатку 50% заробітку НБУ направляє до держбюджету, а потім вже робить відрахування в резерви. Однак уряд при підготовці держбюджету все ж хоче знати, на яку суму може розраховувати Мінфін. Тому щорічно до 15 листопада центробанк буде повідомляти прогноз розподілу свого прибутку в майбутньому році.
Примітно, що на тлі прийняття норм про посилення незалежності НБУ затверджені ініціативи, які свідчать про протилежне. Парламент вимагав від Нацбанку регулярно звітувати про свою роботу: у законі закріплено обов’язок глави НБУ виступати з доповідями, а всього Нацбанку – щоквартально надавати парламенту інформацію про операції рефінансування, угодах на фондовому ринку і міжбанку. Представники Кабміну зможуть брати участь у засіданнях правління НБУ, і не тільки брати участь, але мати «право дорадчого голосу».
Правління НБУ буде нести колегіальну відповідальність за свої рішення, а при звільненні членів ради НБУ тепер повинна вказуватися причина такого рішення. Відповідальність за заподіяння шкоди своїми діями або бездіяльністю будуть нести не тільки службовці, але і весь Нацбанк. Дистанція між членами правління НБУ і банками має зрости: не тільки цим чиновникам заборонено керувати або володіти банками, але і їх найближчим родичам.
Право дії
Одна з важливих норм закону – заборона судам втручатися в діяльність Нацбанку. Суди не зможуть брати забезпечувальні заходи із забороною НБУ здійснювати певні дії або не діяти. Це суттєво полегшить регулятору виконання його функцій, наприклад, саме через судову заборону НБУ досі не може відкликати ліцензію у Всеукраїнського банку розвитку Олександра Януковича. Хоча, виходячи з норм закону, він повинен був зробити це автоматично після такого звернення ФГВФО. Цікаво, що юридичне управління Ради порахувало цю норму неприйнятною, адже обмеження повноважень судів обмежує можливості громадян у суді відновлювати порушені права.
Судове протистояння колишніх власників ліквідованих банків з НБУ і ФГВФО вже стало нормою. «Прецеденти по Банку Форум та Старокиївському банку показали, що наша судова система недосконала. Тому тепер ми плануємо подавати прямі цивільні позови до власників банків », – говорить заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Андрій Оленчик. Нові законодавчі обмеження посилять позиції НБУ в подібних суперечках.
Оскільки прийняті закони стосуються не регулювання кредитних установ, а роботи самого центробанку, банкіри не бачать в них загрози для банківського ринку. «Ці дії змінюють банківську систему, роблячи її сильніше в довгостроковій перспективі», – вважає фінансовий директор Укрсоцбанку Джакомо Волпі.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас