Депутати посилили незалежність Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати посилили незалежність Нацбанку

Казна та Політика
938
Верховна Рада України підтримала в другому читанні і в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України», необхідний для отримання Україною другого траншу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом.
За даний проект (№2742) проголосували 232 народних депутати при необхідному конституційному мінімумі в 226 голосів.
У ході розгляду законопроекту депутати розглянули понад 140 поправок, ряд яких був прийнятий, інші ж – відхилено парламентаріями.
За інформацією Національного банку, законопроект передбачає посилення фіскальної незалежності НБУ, підвищення ролі Ради Нацбанку в діяльності регулятора, зміна функцій правління і скорочення його складу, а також визначає особливості взаємодії НБУ з іншими органами влади та страхування професійної відповідальності працівників регулятора.
Зазначимо, президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про внесення поправок в різні закони щодо побудови інституційної спроможності НБУ 27 квітня.
Після прийняття закону у Верховній Раді наприкінці травня в першому читанні Національний банк спільно з парламентським Комітетом з питань фінансової політики та банківської діяльності продовжив роботу над документом, розглянувши кілька сотень поправок.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на останньому засіданні Кабінету міністрів нагадав, що, крім реструктуризації зовнішніх боргів як одного з ключових умов програми з МВФ, для отримання другого траншу від фонду парламенту необхідно прийняти три закони – про підвищення незалежності Національного банку, про реформування енергетичного сектору та про фінансування НАК «Нафтогаз України».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас