Насіров залишив відкритим питання про податковий тиск на українську промисловість, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Насіров залишив відкритим питання про податковий тиск на українську промисловість, - експерт

Казна та Політика
359
Учасники закритої зустрічі голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насирова з представниками бізнесу не побачили готовність Насирова вирішити питання з поверненням та/або заліком авансових внесків з податку на прибуток, які були сплачені підприємствами в попередніх роках.
Такої думки дотримується директор відділу податкового консультування KPMG в Україні Олег Чайка.
“Залишається тільки сподіватися, що глава ДФС все ж приділить належну увагу цій темі і вирішить цей важливий для багатьох українських підприємств питання в найкоротші терміни”, – зазначив Чайка.
За словами Чайки, кажучи про скасування автоматичного відшкодування ПДВ, учасники зустрічі також звернули увагу Насирова на неналежні практики як податкових органів щодо визнання правочинів нікчемними, так і податкової міліції щодо кримінального переслідування керівників та головних бухгалтерів підприємств.
“Учасники пообіцяли оперативно надати свої рекомендації щодо вирішення цих питань. Залишається тільки сподіватися, що ці рекомендації не будуть проігноровані новим керівництвом ДФС”, – констатував він.
“Насиров також розповідав про боротьбу з “податковими ямами”. Але тут все залежить від самої податкової, оскільки саме відомство видає сумнівним структурам свідоцтва. Тому побороти це явище можна без особливих проблем, було б бажання”, – констатує адвокат об’єднання “Головань і партнери” Іван Чорний.
За словами джерела, яке побажало залишитися невідомим, коли мова зайшла про податковий тиск на вітчизняну промисловість, Насиров зняв з себе відповідальність, направивши питання галузевиків до Мінфіну і депутатам. Більше того, у відповідь на скаргу одного експерта з приводу податків, глава ДФС відповів: “Якщо вам так погано, чому ж ви ще працюєте?”. “Взагалі склалося відчуття дискримінаційного підходу керівника фіскальної служби до українського бізнесу. У той же час у відповідь на скарги іноземців глава ГФС обіцяв “розібратися” і “допомогти”, – зазначило джерело.
Як вважає Чорний, активність нового глави ГФС помітна, “намагається щось робити”. У той же час, на його думку, Насиров прагне проводити реформи, але не вирішує поточні питання, як-то переплата податку на прибуток. Хоча на зустрічі інвесторам було обіцяти вирішити їх нагальні проблеми вже до серпня-вересня.
“Я хотів би побажати наступне. Щоб Насиров займався не тільки реформуванням податкової системи, але і налагодженням ефективного адміністрування податків прямо зараз. Щоб він був у курсі, як його підлеглі справляються зі своїми обов’язками і застосовують як необхідно положення Податкового кодексу”, – уточнив представник KPMG в Україні.
Нагадаємо, за даними ДФС, борг держави з відшкодування ПДВ підприємствам України на кінець травня склав 12 млрд грн. Найбільша заборгованість перед металургійними підприємствами – понад 7 млрд грн.
Найбільше держава повинна наступним компаніям: “Арселорміттал Кривий Ріг” – 1,4 млрд грн, ММК ім. Ілліча – 1,1 млрд грн, “Азовсталі” – 0,86 млрд грн, “Запоріжсталі” – 0,72 млрд грн, Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського – 0,91 млрд грн. Заборгованість перед аграріями досягає майже 4 млрд грн, перед іншими підприємствами (серед яких – Одеський припортовий завод) – більше 1 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас