Як можуть змінити пенсії: основні положення законопроектів, що стосуються пенсійної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як можуть змінити пенсії: основні положення законопроектів, що стосуються пенсійної реформи

Казна та Політика
738
Складна ситуація в країні призвела до того, що українців все більше хвилює, що буде з їх чесно заробленими пенсіями. Ухвалення Пенсійної реформи у Верховній Раді, презентованої Кабміном ще в березні, затягується. На додачу вчора Рада провалила три законопроекти, що пропонують знизити пенсійний вік для жінок з 60 до 55 років. Також з’явилися чутки, що доопрацьований законопроект Кабміну буде винесено на повторний розгляд в Раду вже в четвер. Які правки в нього можуть внести і якою може стати нова пенсійна система України?
Як розповів нам сам автор законопроекту, міністр соцполітики Павло Розенко, сьогодні депутати не розглядатимуть реформу: консультації з фракціями тривають. “Ми намагаємося зібрати голоси. У мене жорстка позиція – кардинальних змін у законопроект не буде. Принципові моменти не зміняться: введення нарешті накопичувальних пенсрахунків і скасування спецпенсій. Ми працювали з кращими фахівцями в пенсійній сфері, які подали свої пропозиції. Документ треба приймати в першому читанні, допрацьовувати і виносити на друге читання, щоб у вересні-жовтні затвердити його в цілому. Ми готові до серйозної професійної розмови. Але коли нам говорять направити на якесь повторне читання без конкретної чіткої позиції, що потрібно доопрацювати, це викликає нерозуміння. Можна поміняти слова місцями, але суть від цього не зміниться”, – сказав Розенко.
Нагадаємо, проект Кабміну лежить в Раді з 30 квітня і поки відправлений профільним комітетом на доопрацювання, як і два альтернативних документа, подані нардепами Наталією Королевською та Юрієм Шухевичем (у чому суть усіх трьох проектів – див. інфографіку).
Як можуть змінити пенсії: основні положення законопроектів, що стосуються пенсійної реформи
Як роз’яснила нам голова комітету ВР з питань соцполітики Людмила Денисова, нових пропозицій від авторів до них не надходило. “Члени Комітету підтримують впровадження єдиних принципів нарахування пенсії для всіх громадян, – сказала нам Денисова. – З іншого боку – держслужбовці, у переважної більшості яких зараз невеликі пенсії, в середньому 2300 грн, все життя платили підвищені внески до ПФ (додатково 2,5% на місяць від зарплати) і мають право отримати ту пенсію, яку заробили за все життя . Для врегулювання цього питання потрібен окремий закон. Є питання до введення накопичувальної системи. Надо прописати гарантії, що держава забезпечить людям повернення накопичених на особистих пенсрахунках засобів і захистить їх від інфляції на 30 років вперед. Не прописаний механізм отримання накопичень після виходу людини на пенсію. У запропонованому вигляді система працювати не буде”.
За словами Денисової, такий механізм чіткіше прописано в законопроекті Королевської, тому є сенс їх об’єднати з урядовим. Що стосується пропозицій Шухевича не тільки зрівняти всі пенсії, а й відібрати підвищені у тих, хто їх вже отримує, то директор “Центру пенсійного права” Марина Костюченко назвала їх неконституційними, бо це звужує права громадян. Вона також підтримує ідею держгарантій для пенсрахунків. А ось заступник голови Конфедерації незалежних профспілок Петро Тулей впевнений, що таких гарантій сьогодні ніхто дати не може: “Поки в країні нестабільність, економіка падає – вводити накопичувальні рахунки необачно, гроші на них з’їсть інфляція”.
Олександр Панченко, Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас