200 тисяч для підприємця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

200 тисяч для підприємця

Казна та Політика
631
Український уряд нарешті вирішив захистити від наслідків кризи на банківському ринку і тих громадян, які зараєстровані як підприємці. Зараз, якщо банк визнають банкрутом, держава повертає гроші лише фізичним особам – гарантія поширюється на вклади до 200 тисяч гривень. Фірми ж у випадку неплатоспроможності банку, як правило, не отримують взагалі нічого. Тому Кабінет Міністрів ініціював зміни до законодавства, аби компенсації отримував хоча б малий бізнес.
Планується, що з 1 січня 2017 року вклади повертатимуть також фізичним особам-підприємцям, яких, як повідомили у Державній фіскальній службі України, на 1 червня в країні (без врахування АР Крим та міста Севастополь) зареєстровано близько двох мільйонів. За планами уряду, йтиметься лише про вклади в тих банках, що стануть неплатоспроможними після 1 січня 2017 року, обсяг відшкодування буде таким же, як і у випадку вкладу фізичної особи – 200 тисяч гривень.
Від початку 2014 року в Україні збанкрутували вже 50 банків. На їхніх рахунках були розміщені гроші компаній на загальну суму 40 мільярдів гривень. Ці кошти фактично втрачені. Навіть коли активи та майно банків-банкрутів розпродається, отриманих від цього коштів не вистачає для відшкодування вкладів підприємців, оскільки повернення грошей при ліквідації банків відбувається у порядку черговості – й бізнесмени перебувають у кінці списку. “Я мала рахунок в “Надра Банку” як підприємець. Перед банкрутством не вдалося зняти ці гроші, тому що банк відмовляв в їх поверненні. А зараз вже не сподіваюся, що вдасться щось повернути, оскільки банк відправлено на ліквідацію і навіть не всі вкладники-фізособи отримають свої депозити”, – розповіла DW клієнтка “Надра Банку” Оксана Каплун.
Потреба в довірі
Довіра до банківської системи в Україні серед підприємців підірвана. “Через банкрутства банків фізособи-підприємці втрачають свої гроші. Неодноразово вони не могли проводити платежі, сплачувати податки та заробітну платню, хоча гроші на рахунках у них були. Але вони були заморожені через те, що в банк ввели тимчасову адміністрацію, – констатує генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець. – Усе це спонукає підприємців тримати гроші під матрацами, а не в банках”.
Зараз фізособи-підприємці змушені самостійно піклуватися про захист своїх коштів. “Перший спосіб – це реакція на сигнали. Якщо підприємство відчуває затримки в платежах або постійні збої, що вже свідчить про якісь проблеми всередині банку, – це має бути першим сигналом для дій з боку клієнта, – розповів DW виконавчий директор напрямку корпоративного та малого і середнього бізнесу “Кредобанку” Олександр Чумак. – Другий спосіб – це диверсифікація ризиків шляхом обслуговування в 2-3 банках”.
Грошова проблема
Головним запитанням залишаться наявність додаткових коштів для виплат компенсацій підприємцям, які втратили гроші внаслідок банкрутства банку. “Це дуже серйозна зміна, яка, безумовно, буде позитивно сприйнята і суспільством, і банківським сектором. Важливо лише підкріпити це рішення реальними механізмами поповнення Фонду гарантування вкладів фізосіб коштами”, – прокоментував DW голова правління “Комерційного індустріального банку” Вадим Березовик.
Сьогодні Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) має кілька джерел отримання коштів для виплат. За його даними, загальна сума власних коштів Фонду на 1 травня становила 18,2 мільярда гривень. Також Фонд може отримувати гроші для виплат з державного бюджету – не цей рік передбачено 20 мільярдів гривень. А ще – звертатися за позиками до Нацбанку і використовувати інші джерела фінансування. “У нас є можливість залучати додаткові резерви на 21,5 мільярда гривень. Сподіваємося, що вся ця сума нам не буде потрібна, оскільки банкрутство дрібних банків для нас не становить проблеми”, – повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Загалом ця ініціатива уряду має підвищити рівень довіри підприємців до банківської системи. Але великий бізнес і надалі розміщуватиме гроші в банках на власний ризик. Йому держава не планує надавати жодних гарантій повернення коштів. “Реалізація механізму гарантування вкладів для компаній, боюся, близька до неможливого. Про яку суму компенсації повинно йтися, щоб це було значуще для клієнтів? Очевидно, що 200 тисяч гривень в даному випадку буде мало”, – зазначив у розмові з DW радник голови правління “Євробанку” Василь Невмержицький.
_ Олена Губар_
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас