РФ в черговий раз наполягає на повному погашенні Україною боргу на $3 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ в черговий раз наполягає на повному погашенні Україною боргу на $3 млрд

Казна та Політика
2680
Росія в черговий раз наполягає на повному погашенні Україною своїх зобов’язань у розмірі $3 млрд, заявив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.
Росія 22 червня очікує погашення Україною купона на $75 млн за єврооблігаціями загальним обсягом $3 млрд. Ці папери стали частиною програми російської допомоги Україні, про яку президент РФ Володимир Путін домовлявся з президентом України Віктором Януковичем в кінці 2013 року. Папери з купоном 5% річних були випущені в грудні 2013 року на Ірландській біржі і викуплені Росією за рахунок коштів ФНБ, термін їх погашення – грудень 2015 року.
С.Сторчак повідомив, що РФ і Україна, яка намагається врегулювати свої боргові проблеми з пулом міжнародних кредиторів, не контактують з РФ з питання обслуговування і погашення цього випуску євробондів.
“У той же час ми добре знаємо, що наші партнери уважно стежать за тим, що відбувається в РФ з точки зору дискусій з цього питання. Ми самі дуже уважно стежимо за тими висловлюваннями і заявами, які доходять до нас з Києва і Вашингтона щодо планів України з реструктуризації суверенного боргу “, – сказав заступник міністра.
За його словами, будь неплатіж з української сторони буде означати подію дефолту.
На його думку, доля оплати основного боргу повинна знаходитися в компетенції урядів, а не виключно міністерств фінансів.
Міністр фінансів РФ Антон Силуанов вже заявляв, що Росія сподівається на виконання Україною своїх зобов’язань, а якщо цього не відбудеться, то РФ буде звертатися в міжнародні суди. Він зазначав, що міністр фінансів України Наталія Яресько запевняла його, що погашення зобов’язань перед Росією враховано в бюджеті країни.
Нагадаємо, парламент України 19 травня прийняв закон, що дозволяє припиняти виплати по зовнішніх боргових зобов’язаннях. У список паперів, до яких може бути застосований мораторій, потрапив і випуск дворічних євробондів України на 3 мільярди доларів, викуплений Росією в кінці 2013 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас