Мораторій на виплату зовнішніх боргів України - погляд наших читачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на виплату зовнішніх боргів України - погляд наших читачів

Казна та Політика
560
Переговори щодо реструктуризації зовнішніх боргів України довгий час залишались в центрі уваги, допоки не трапились дві речі. Перша – стало зрозуміло, що перемовини безнадійно застрягли на одній мертвій точці, і обидві сторони, як цапи на вузенькій кладочці, зіткнулись лобами і не зрушать зі свої позицій ані на крок. А друга – це нещодавня заява від чиновників МВФ про те, що у Фонді готові продовжити програму фінансування України, не залежно від того, чи домовиться вона з кредиторами, чи ні.
Правила МВФ не забороняють йому кредитувати країни, які не виконують свої зобов’язання перед приватними кредиторами, за умови, що країна продовжує обслуговувати борги перед Фондом, пояснив перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон.
В таку міру, як мораторій на борги, вірив мало хто. За результатами опитування Finance.UA, 50% респондентів оцінили його як спробу шантажу кредиторів. Ще 19% розсудили, що мораторій – мораторієм, а борги все одно не спишуть. 12% учасників опитування вважають, що він був прийнятий лише як відстрочка. Байдужими до цього рішення залишились 11%. А ще 8% респондентів оцінили його як “невдале рішення”.
Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада України прийняла закони, які дозволив Кабінету міністрів вибірково накладати мораторій на погашення зовнішніх боргів країни. А 28 травня його підписав президент України Петро Порошенко.
В той же час, в Міністерстві фінансів сподіваються, що Україна заощадить близько 15 млрд доларів в результаті реструктуризації боргів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас