МВФ готовий дати Україні грошей і без угоди з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ готовий дати Україні грошей і без угоди з кредиторами

Казна та Політика
1990
Міжнародний валютний фонд буде готовий продовжувати фінансування українського уряду навіть у разі відсутності угоди з кредиторами, дав зрозуміти перший заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон.
Правила МВФ не забороняють йому кредитувати країни, які не виконують свої зобов’язання перед приватними кредиторами, за умови, що країна продовжує обслуговувати борги перед Фондом, пояснив він. «Так ми зможемо рухатися», – сказав Д.Ліптон.
Раніше досягнення угоди з власниками облігацій називалося Фондом однією з умов виділення Україні другого, літнього траншу з пакету міжнародної фінансової допомоги.
У число облігацій, які хоче реструктурувати Україна, входять $3 млрд, що належать Росії. Москва вважає цей борг офіційним і відмовляється вести переговори з Києвом. При цьому правила МВФ забороняють Фонду кредитувати країни, які не обслуговують борги перед офіційними кредиторами.
З коментарів Д.Ліптона можна зробити висновок, що це, можливо, не стане перешкодою для Фонду.
Українські облігації з погашенням в липні 2017 впали в ціні на 1,4 цента, до 51,16 цента за долар номіналу, після коментарів Д.Ліптона, до цього вони дорожчали. Багато інвесторів вважають, що в підсумку, затягуючи переговори, їм вдасться обійтися без істотного списання номіналу облігацій, оскільки Київ не захоче допускати дефолту.
«Ми очікуємо, що Україна буде продовжувати домагатися укладення угоди на будь-яких умовах, які будуть відповідати» критеріям МВФ за рівнем допустимої боргового навантаження, сказав Д.Ліптон у своєму виступі у Фонді Маршалла у Вашингтоні.
Зазначимо, раніше Яресько, заявивши про прогрес у переговорах з комітетом кредиторів, в той же час сказала, що в уряду «є і план «В», і план «С», не розкривши деталі цих планів.
Одним з таких варіантів, судячи з внесеним в українське законодавство змін, є мораторій на обслуговування боргів.
Минулого тижня Україна і власникам її облігацій, як повідомлялося, знову не вдалося домовитися про єдиний підхід до питання про реструктуризацію українського боргу.
Мінфін України у заяві за підсумками минулої в п’ятницю телефонної конференції висловив розчарування тим, що позиція кредиторів, які вперто відмовляються обговорювати списання основної частини боргу, залишається незмінною.
Комітет кредиторів зі свого боку також висловив розчарування підсумками п’ятничних переговорів, вказавши, що його остання, травнева, пропозиція означає для Києва зниження виплат по боргу на $15,8 млрд, що навіть вище, ніж вимагає Міжнародний валютний фонд ($15,3 млрд за 4 року).
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас