Кабмін пропонує Раді вдосконалити систему гарантування вкладів фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує Раді вдосконалити систему гарантування вкладів фізосіб

Кредит&Депозит
2211
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді вдосконалити систему гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.
Про це йдеться в зареєстрованому 8 червня законопроекті №2045а.
Зокрема, документом пропонується встановити кримінальну відповідальність керівників банку за внесення неправдивих відомостей про вкладників, а також за умисне знищення бази даних вкладників; зобов’язати банки вести базу даних вкладників з можливістю щоденного формування інформації про них.
Законопроект уточнює поняття банківської групи та зобов’язує Національний банк публікувати їх склад.
Документом визначаються повноваження призначуваного Нацбанком куратора банку і встановлюється заборона проблемному банку використовувати прямі коррахунки, крім рахунку в Національному банку.
Також посилюються підстави для віднесення банку до категорії неплатоспроможних (невиконання банком протягом 5 днів 2% своїх зобов’язань перед вкладниками і кредиторами, тоді як раніше термін складав 10 днів по 10% зобов’язань).
Документом збільшується термін ліквідації банків з 3 до 5 років, тоді як термін тимчасової адміністрації з 2016 року скоротиться з 3 місяців до 1.
Розширюється перелік підстав, за яких Фонд не відшкодовує кошти за вкладами (дроблення вкладів, розміщення коштів шляхом шахрайства), а також прискорюється початок виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку шляхом зменшення термінів формування та затвердження реєстрів вкладників з 3 днів до 1 і з 6 до 3 відповідно.
Встановлюється, що пов’язані з банком особи не можуть бути інвесторами неплатоспроможного банку, а також підвищується відповідальність пов’язаних з банком осіб шляхом включення їх в останню чергу вимог кредиторів, по яких повертаються кредиторські вимоги.
Також документ передбачає можливість участі в конкурсі щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку об’єднань інвесторів.
Крім того, Кабмін має намір змінити порядок формування складу адміністративної ради Фонду (уряд буде делегувати 2 своїх представників замість одного як передбачено в даний час, тоді як фінкомітету Ради позбудеться цього права).
Фонду гарантування вкладів буде надано право створити у своїй структурі “консолідований офіс з продажу активів неплатоспроможних банків”, в тому числі здійснювати передпродажну підготовку таких активів.
Джерела формування коштів Фонду будуть доповнені коштами, отриманими від управління майном Фонду (у тому числі від відчуження, оренди, суборенди), виключивши при цьому норму, що кошти Фонду не можуть бути використані на надання позик його працівникам.
Фонд також зобов’яжуть проводити стрес-тестування банків з метою розрахунку необхідного розміру базової річної ставки регулярного збору та оцінки фінансової стійкості Фонду в середньостроковій перспективі щонайменше 1 раз на 3 роки.
Крім того, проектом з 1 січня 2017 розширюється суб’єктний склад, на який поширюються гарантії Фонду за рахунок фізичних осіб – підприємців щодо банків, віднесених до категорії неплатоспроможних після 1 січня 2017 р.
Як повідомляло агентство, Національний банк сподівається повністю очистити банківську систему від неплатоспроможних банків до кінця поточного року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас