В Україні хочуть повністю відмовитися від дотування комунальних тарифів з бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть повністю відмовитися від дотування комунальних тарифів з бюджету

Казна та Політика
3494
Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг» (№2029а), який передбачає повну відмову від дотування з бюджету тарифів на житлово-комунальні послуги.
Законопроектом, текст якого розміщений на сайті ВР, передбачено внести зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до якого встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається.
Також із закону пропонується вилучити норму про те, що в судовому порядку можуть вирішуватися питання відшкодування втрат підприємств, що пов’язані із затвердженням цін/тарифів на ЖКП нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.
З чинного закону пропонується вилучити норми про те, що витрати на відшкодування втрат підприємств, пов’язаних із встановленням тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, який позбавляє можливості отримання прибутку, фінансуються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.
Крім того, передбачається виключення норми про те, що встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді.
Також уряд пропонує внести зміни до Закону «Про теплопостачання», відповідно до якого тарифи повинні враховувати собівартість теплоенергії та забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання. Пропонується вилучити норму про те, що у випадку, якщо тимчасово тариф на теплоенергію встановлений нижче її собівартості з урахуванням граничного рівня рентабельності, орган, який встановив цей тариф, повинен передбачити механізми компенсації цієї різниці в порядку, встановленому законодавством.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас