Відповідь на питання "хто винен?": НБУ "друкував" гривню торік у величезній кількості, - депутат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповідь на питання "хто винен?": НБУ "друкував" гривню торік у величезній кількості, - депутат

Казна та Політика
4149
Гривні торік надрукували в кілька разів більше, ніж зазвичай.
У 2014 році обсяг емісії гривні склав 176 млрд грн, у той час як у попередні роки він коливався на рівні 20-50 млрд грн.
Про це заявив член парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Павло Різаненко.
НБУ по суті сам себе підставив, або його змусили підставитися. У відповідь на мій депутатський запит були надані детальні дані про портфель облігацій на балансі Нацбанку і держбанків в розрізі валют. По зміні цього портфеля можна чітко побачити зростання гривневої емісії для монетизації боргу. Якщо в усі попередні роки вона коливалася на рівні 20-50 млрд грн, то минулого року досягла 176 млрд”, – повідомив Різаненко.
За його словами, склалася така ситуація, що приватний ринок грошей не дає, тому Мінфін випускає держоблігації, які в підсумку купує НБУ або держбанки за гроші, надані їм самим же регулятором.
“Макроекономісти таке явище називають“монетизація боргу”, а простою мовою обивателів воно називається “друкування грошей”. Але торік гроші не просто “надрукували”, а “надрукували” у величезній кількості. І це головна відповідь на питання” хто винен?”, – сказав Різаненко.
Депутат зазначив, що пік “друкування” пройдений в 2014 р, і монетизація боргу за перші чотири місяці цього року “вже не така істотна”.
“Проблема в тому, що ніхто не знав в даному випадку, що робити. Потрібно визначитися: або ми тримаємо курс, або утримуємо інфляцію, робити це одночасно неможливо. НБУ сказав, що курс відпускає і переходить до інфляційного таргетування. Але в підсумку ігнорувати валютні коливання в десятки, а потім і сотні відсотків вони не могли собі дозволити і спробували сісти на два стільці, для того щоб хоч якось курс контролювати, ввели адмінобмеження за експортно-імпортними операціями, плюс була підвищена облікова ставка”, – вважає депутат.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас