Україна вирішила припинити суперечку з Австралією щодо сигарет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вирішила припинити суперечку з Австралією щодо сигарет

Казна та Політика
1185
Україна вирішила припинити участь в суперечці з Австралією в рамках Світової організації торгівлі, який стосується упаковок сигарет.
“По-перше, у нас зараз дуже обмежені ресурси і ми б хотіли їх направити на прямий торговий інтерес України. По-друге, в цій суперечці відсутня економічна логіка, по-третє, спір має негативні наслідки для нашої країни”, – сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус на прес-конференції в Кабінеті міністрів у четвер.
Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив сумнів у доцільності зазначеного торгового спору і доручив МЕРТ розібратися з цим питанням. При цьому він уточнив, що Україна приєдналася до цієї суперечки нібито на підставі клопотання Американської торгової палати.
У той же час прем’єр нагадав: суперечка викликана тим, що Австралія зобов’язала випускати сигарети в пачках без вказівки торгової марки і посиленої антирекламою куріння.
Україна в березні 2012 року першою звернулася до СОТ з проханням провести консультації з Австралією щодо вирішення цієї країни заборонити наносити на пачки сигарет логотипи та назви торгових марок. Такі консультації відбулися в квітні того ж року і, на думку Києва, не змогли вирішити конфлікт, у зв’язку з чим виникла необхідність створити панель для розгляду позову Україна проти Австралії.
У тому ж році Київ приєднався до подібних запитах на консультації, ініційованим Гондурасом і Домініканською Республікою, в 2013 році – Кубою. При цьому пряма торгівля між Україною та Австралією тютюновими виробами була відсутня.
Крім цього, Україна висловила стурбованість посиленням тютюнового законодавства в Новій Зеландії та Ірландії, закликала знайти альтернативні способи підтримки охорони здоров’я без надмірних торговельних обмежень
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас