"Чорний" бізнес і низькі зарплати: експерти назвали причини обвалу української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Чорний" бізнес і низькі зарплати: експерти назвали причини обвалу української економіки

Казна та Політика
2836
У 2015 році ВВП України скоротиться на 9%. З таким прогнозом минулого тижня виступив Міжнародний валютний фонд (МФФ). Раніше МВФ вже готував 5,5% скорочення ВВП України. Ще у квітні 2015 р в звіті “Світовий економічний прогноз” говорилося, що після 6,8%-го скорочення ВВП в 2014 році, в 2015-му Україна повинна показати певне поліпшення – з падінням ВВП вже на 5,5%.
Зовнішньої причиною стагнації більшість експертів називають збройний конфлікт на Донбасі і втрату Криму. Хоча міжнародні фінансові кола не вважають аргумент військових дій вагомим в суперечці про те, як повинна працювати українська економіка. Більше того – відомі приклади успішних економік, що функціонують в умовах збройних конфліктів. Причому самі конфлікти є частково “рушіями прогресу” – наприклад, для машинобудування, металургії, ІТ та інших галузей. В Україні ж конфлікт подібного ефекту на галузі не надає: економіка продовжує скорочення.
Серед причин економічного падіння – бюджетна політика, яка не передбачає індексацію зарплат і підтримує стару парадигму роботи економіки.
Як наслідок – підстава для появи іноземних інвестицій і зростання купівельної спроможності українців немає, зазначають експерти.
Екс-заступник голови НБУ і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що ВВП може впасти на 10% при інфляції в 50%. “Такі оцінки я даю на підставі стиснення економіки. Мінімізувати падіння може приплив ПІІ в приватний сектор, приріст кредитів, збільшення кредитування нашими банками”, – міркує Савченко.
Однак експерт не бачить передумов у вигляді реальних дій з поліпшення стану економіки. “Через обмеження з валютних операцій ми втрачаємо ринки, багато бізнесів банкрутують, і падіння ВВП неминуче, хоча девальвація повинна була стимулювати експорт”, – вказує Савченко.
З прогнозом МВФ збігається і прогноз Національного банку України. Минулого тижня член ради НБУ Роман Шпек заявив, що за даними НБУ, падіння ВВП в 2015 році складе близько 9%.
Наступний фактор, що сприяє падінню ВВП – тінізація економіки.
“Немає дій, покликаних відновити виробничий процес. Всі списується на військові дії, але в підсумку конструктивної політики, спрямованої на подолання кризи, не сформувалося, – підкреслює екс-радник президента Леоніда Кучми Анатолій Гальчинський. – Велику роль зараз відіграє тінізація – цілі пласти економіки попросту йдуть у тінь, через що економіка перестає виконувати бюджетоутворюючі функції”.
Ще одна версія звучить так, що прогноз падіння ВВП на рівні 9% виступають підмогою для уряду, щоб за підсумками року при дійсному скороченні економіки країни можна було отримати оптимістичні оцінки. Екс-заступник голови правління НБУ Сергій Яременко відзначає, що прогноз ВВП – це просторе поле для маніпуляцій: “Цифри ВВП України через події з Донбасом і Кримом є непорівнянними”.
Екс-заступник міністра економіки України Олександр Боровик називає нинішнє падіння закономірністю для тієї ситуації, в якій опинилася Україна. “Тому важливий не рівень падіння 2015 року, а рівень зростання 2016 року. Передбачається, що падіння в 2015-му буде в межах 9-11,5%. Але цікавий прогноз по підйому економіки. У 2016-2018 роках економіка повинна, за прогнозами, приростати на 2% щорічно. Щоб отримати навіть такий невеликий приріст, з 1 січня 2016 роки вже потрібно запустити податкову реформу, земельну реформу, провести приватизацію і дерегуляцію”, – перераховує Боровик.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас