Іноземні банки будуть скорочувати обсяги операцій в РФ і Україні, - S&P — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні банки будуть скорочувати обсяги операцій в РФ і Україні, - S&P

Кредит&Депозит
431
Іноземні банки будуть переглядати стратегії ведення діяльності в Росії та СНД і скорочувати обсяги операцій своїх дочірніх структур в Росії та Україні внаслідок погіршення ринкової кон’юнктури в цих країнах, повідомляється в звіті служби кредитних рейтингів Standard&Poor’s (S&P).
На відміну від початку 2000-х років та періоду до 2008 року іноземні банки більше не вважають, що ці ринки сприяють агресивному зростанню бізнесу. Навпаки, вони оцінюються як ринки з високим рівнем ризиків і низьким рівнем доходів протягом наступних кількох років, вважають аналітики агентства.
“Російський банківський сектор відчуває труднощі, пов’язані з уповільненням темпів економічного зростання починаючи з 2014 року. Крім того, ми прогнозуємо низькі темпи зростання в найближчі роки: зростання ВВП складе в середньому близько 0,5% в 2015-2018 рр. Це зробить істотний негативний вплив на російський банківський сектор і буде виражатися в низьких показниках зростання нового бізнесу, підвищеної волатильності обмінного курсу, погіршенні якості активів, показників прибутковості і капіталізації російських банків “, – наголошується в повідомленні.
“Останні кілька років банківський сектор України перебував в умовах стресу, і ми вважаємо, що ситуація навряд чи швидко покращиться. На початку 2015 уряд України оголосив про намір реструктурувати комерційний борг за зобов’язаннями в іноземній валюті. Відповідно до наших критеріями ми очікуємо, що будемо класифікувати пропозицію про обмін цінних паперів або іншу подібну реструктуризацію боргу України в іноземній валюті як еквівалент дефолту “, – йдеться в огляді S&P.
На думку агентства, суверенний дефолт, швидше за все, зумовить скорочення і без того недостатній обсяг ліквідності українського банківського сектора і може призвести до подальшого відтоку депозитів, викликаному панічними настроями серед вкладників, що негативно позначиться на показниках банків, які ведуть діяльність в Україні.
“Ми очікуємо, що Україні буде потрібен тривалий час для стабілізації банківського сектора, враховуючи складну ситуацію в країні. Ми вважаємо, що російському банківському сектору також буде потрібно кілька років для відновлення. Зважаючи на складне операційне середовище, ми оцінюємо перспективи зростання банківського сектора, а також підвищення якості активів та прибутковості як досить слабкі в Росії і ще більш несприятливі в Україні “, – наголошується в повідомленні.
“Тому ми очікуємо, що західноєвропейські банки будуть робити подальші кроки по виходу з українського ринку і скорочення обсягу діяльності в Росії. Разом з тим фактичний відхід з ринку України, найімовірніше, може виявитися скрутним в найближчі роки через відсутність покупців, зацікавлених у придбанні таких активів. Це матиме особливо велике значення для тих банківських груп, сукупний обсяг російських і українських активів яких становить значну частку сумарних активів групи “, – вважають аналітики агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас