У заставі в держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У заставі в держави

Казна та Політика
634
Тримачі українських єврооблігацій сьогодні готові продавати папери менш ніж за половину їх номінальної вартості. Це обумовлено військовими діями на Донбасі, а також сумною макроекономічною ситуацією в країні і, відповідно, нездатністю уряду повністю розплатитися за зовнішніми боргами. Однак не варто забувати, що саме в такій невизначеності криються найбільші можливості для заробітку.
Доцільно формувати портфель у коротких українських суверенних єврооблігаціях. Особливо цікавими з точки зору прибутковості здаються облігації з погашенням у липні 2017 року. Навіть за найнесприятливіших сценаріїв реструктуризації прибутковість для покупців складе не менше 15% річних. Це на 2-3 в.п. більше, ніж ставки за депозитами в доларах США в українських банках.
Кредитори вже згодні на відстрочку погашення єврооблігацій. Але питання про часткове списання боргу, на чому наполягає Мінфін, все ще залишається відкритим. Якщо найбільші кредитори зможуть відстояти позиції, всі власники отримають річну прибутковість вище за 15%, аж до 25%.
У корпоративному сегменті особливого вибору для інвестицій немає. Більшість корпоративних позичальників відчувають проблеми з ліквідністю і перебувають у процесі реструктуризації зовнішніх боргів або можуть оголосити про реструктуризацію в майбутньому. Однією з небагатьох компаній, яка відчуває себе відносно впевнено, є виробник залізорудних окатишів − Ferrexpo. Особливо привабливими є облігації Ferrexpo з погашенням у 2016-му.
По-перше, компанія вже провела реструктуризацію, значно зменшивши боргове навантаження, що припадає на 2016 рік − з $710 млн до $495 млн. За нашими розрахунками, накопичені кошти та очікуваний чистий грошовий потік покривають заплановані виплати кредиторам. По-друге, компанія закінчила масштабну інвестиційну програму розвитку вартістю близько $700 млн. Це дозволяє мінімізувати капітальні вкладення. Тому весь прибуток Ferrexpo можна спрямувати на своєчасне погашення боргу. По-третє, собівартість виробництва у компанії знизилася до $35-37 за 1 т окатишів (раніше − $60 за 1 т), що підвищило її конкурентоздатність на світовому ринку. Це стало можливим у результаті впроваджених інновацій, а також девальвації гривні.
Основний ризик для платоспроможності компанії пов’язаний із можливим подальшим падінням світових цін на руду. Точкою беззбитковості для Ferrexpo є ціна $76 за 1 т окатишів. Але для того щоб компанія могла розплатитися за накопиченим обов’язком, ціна повинна залишатися більше $87 за 1 т. Середня вартість руди з початку цього року становить близько $97 за 1 т.
Формуючи портфель в єврооблігації, ми рекомендуємо розподілити гроші таким чином: 70% вкласти в державні єврооблігації з погашенням у липні 2017 року, 30% − у єврооблігації Ferrexpo з погашенням у квітні 2016-го.
Олександра Кушнір
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас