5 проблем, які належить вирішити новому голові Одеської області — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 проблем, які належить вирішити новому голові Одеської області

Казна та Політика
1374
Міхеїла Саакашвілі, президента Грузії 2004-2007 і 2008-2013 років, призначено губернатором Одеської області. Два укази Петра Порошенка – про присвоєння Саакашвілі українського громадянства і призначення головою Одеської ОДА були опубліковані 30 травня. Того ж дня діючий президент представив колишнього колегу одеситам, і Саакашвілі провів першу нараду в новому статусі.
Саакашвілі офіційно оголошено в розшук у Грузії, суд ухвалив рішення про його заочний арешт. Йому закидають, зокрема, зловживання владою. Представники нинішньої грузинської правлячої еліти не підтримують із ним контактів навіть здійснюючи свої часті візити до Києва, де останні півтора року живе екс-президент. «Уявіть, що ви приїхали з візитом до Москви і вам пропонують зустріч з Януковичем», – так пояснив один із грузинських чиновників свою холодність.
За версією Саакашвілі, його призначення відбувалося так: «Я весь час йому [Петрові Порошенку] говорив, що Одесі потрібен хороший губернатор! Я кожного разу піднімав тему Одеси», – розповів він. За його словами, він неодноразово пропонував президентові України гідних кандидатів (назвати яких не побажав) – поки, зрештою, Порошенко не запропонував цю посаду йому. А відмовитися від виклику – не в правилах екс-глави Грузії.
«Мене всі попереджають, що це вкрай ризикована справа. Не треба їхати в Одесу: там стільки угруповань, бандит на бандитові сидить і бандитом поганяє в різних сферах економіки. І на митниці в тому числі», – поділився новопризначений керівник регіону супутніми складнощами.
Біль через вимушену відмову від грузинського громадянства (незважаючи на те, що у виняткових випадках Грузія допускає подвійне громадянство, малоймовірно, щоб діючий президент пішов на такий крок стосовно одеського губернатора), компенсується прийняттям у громадяни України: «Для мене це друга батьківщина. Україна вміє всиновлювати», – сказав Саакашвілі. Також важливо, що Україна не екстрадує своїх громадян за вимогою третіх країн, тож видача Саакашвілі Грузії тепер виключена.
Нинішні українські політики можуть лише побажати удачі новоспеченому колезі.
Народний депутат Віктор Балога нагадує, що в умовах бутафорської децентралізації губернатор не має ні повноважень, ні ресурсів, щоб створити економічне диво. А без цих складових успішний досвід у Грузії мало що значить: «Вважати, що Одеса перетвориться на Батумі, якщо губернатором призначити грузина, – це так само наївно, як сподіватися, що з кранів київських квартир потече шампанське, якщо головою КМДА призначити француза», – написав Балога на своїй сторінці у Facebook.
«Я тепер можу точно сказати: губернатор – це посада, яка не дуже впливає на події», – говорив Forbes Сергій Тарута після відставки з поста глави Донецької області.
Масштаб ввіреної Саакашвілі вотчини порівняємо з Грузією: населення 2,4 млн проти 3,7 у Грузії, територія – 33,3 тис. кв. км проти 57,2 тис. кв. км. Однак на цьому схожість закінчується.
Forbes визначив п’ять викликів, які стоять перед новим губернатором Одеської області.
Контрабанда через порти
Контрабандні поставки через Одеський морський торговельний порт існують стільки ж, скільки і самі морські ворота. Порядок цифр, які озвучував народний депутат Антон Геращенко, – мільйони, недоотримані бюджетом, і тисячі тонн завезеної без сплати податків продукції, зокрема нафтопродуктів і вугілля.
Ще під час перебування міністром доходів і зборів Олександра Клименка Міндоходів визначив близько 38 000 фірм, які занижують митну вартість ввезених товарів. При мінімальній сумі хабара у кілька десятків доларів США за контейнер (дані 2012 року) нелегальний обіг сягав $20 млн.
Новий губернатор Одеської області прекрасно обізнаний з проблемою: «Будемо вживати серйозних заходів щодо боротьби з корупцією на митниці, бо це головна проблема тут», – каже він і додає, що знає, як боротися з напастю: «Ми у себе в Грузії навели цілковитий порядок на митниці».
Погіршення відносин із Придністров’ям
Сусідство з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою поки що не спричиняло особливих проблем для регіону. «Я не бачу з того боку загрози Україні», – казав колишній губернатор Одеської області Ігор Палиця. Тепер усе може змінитися.
21 травня Верховна Рада України денонсувала низку угод з Росією, зокрема про транзит через українську територію російських військових, які тимчасово перебувають у Придністров’ї.
Цей крок було визнано недружнім – міністр закордонних справ Придністровської Молдавської Республіки Ніна Штанскі заявила, що, обмеживши в пересуваннях «російських миротворців», Україна перетворюється на сторону конфлікту, що є серйозною проблемою для регіональної безпеки.
Україна є гарантом і посередником у переговорному процесі між Тирасполем і Кишиневом у форматі «5+2», куди також входять сторони конфлікту, Росія, ОБСЄ, ЄС і США. Не виключено, що цей статус буде переглянуто.
Також придністровські чиновники нарікають і на негласну економічну блокаду експорту з Придністров’я: перший заступник голови уряду Придністров’я Майя Парнас оцінювала втрати придністровської економіки від штучних простоїв на українському кордоні в $50 млн.
Кадрові квоти
У перший день перебування на посаді Саакашвілі анонсував масштабні перестановки і скорочення апарату адміністрації. «Сьогодні на засіданні в ОДА визначили посади, які не мають практичного значення. Їх ліквідація заощадить бюджету 4,1 млн гривень за рік», – заявив новий очільник області.
Набирати співробітників він має намір із місцевих фахівців. Основний критерій – свобода від будь-яких зобов’язань перед бізнес-партнерами або спонсорами. «Якщо ти вже в якійсь групі міцно встановився, ти служитимеш тій групі, а не народу України. Це так працює, я це вже засвоїв в Україні», – сказав губернатор.
Член групи «Відродження», народний депутат Віталій Барвіненко зазначає, що губернатор або просто не знає кадрових реалій в Україні, або це вдає: ситуацію в регіонах ускладнює і конфлікт між президентом і прем’єр-міністром, які вже рік не можуть узгодити кандидатури голів районних адміністрацій. Він, утім, не виключає, що Саакашвілі щиро не в курсі: «Після виступу Саакашвілі склалося враження, що він узагалі плутає посади керівника області і мера Одеси», – зазначив він.
Непідконтрольність силових структур
Посада міністра внутрішніх справ була основним каменем спотикання і причиною затягнутої процедури формування Кабміну наприкінці 2014 року. Це стратегічне міністерство було віднесено до квоти «Народного фронту», однак на сьогодні Арсена Авакова складно зарахувати до якої-небудь політичної сили. Тому вибудовувати відносини губернатору і міліціонерові доведеться з нуля, визначаючи умови такого співробітництва з урахуванням інтересів обох сторін.
Втім, поки що – як мінімум на словах – новий губернатор може розраховувати на лояльність МВС. «Ми допоможемо Міхеїлу Саакашвілі в боротьбі з контрабандою та реформами в одеському регіоні, які стануть прикладом для всіх інших областей України», – запевняє радник керівника МВС Антон Геращенко і навіть проводить паралелі: «Тепер Одеса має стати локомотивом регіональних реформ в Україні. Так само, як МВС – локомотивом структурних реформ центральних органів влади».
Відсутність фінансових ресурсів на місцях
Міхеїл Саакашвілі впевнений, що з Одеси можна зробити «всесвітнє диво». Проводячи аналогії з Батумі, він визнає, що потенціал Одеси «десятикратно вищий», і не розуміє, як можна було його не розвивати.
Перетворювати Одесу на Батумі він має намір за рахунок залучення інвесторів і розумного витрачання бюджетних коштів. «Контроль над тим, як витрачається бюджет – там дуже багато дірок, їх треба залатати і направити в правильному напрямку, – сказав він. – Я вибиватиму закон для цієї сфери, вибиватиму для Одеси гроші і стежитиму, щоб вони не розкрадалися».
П’ять думок про нового губернатора Одеської області
Слава Рабинович, російський фінансист, керуючий Diamond Age Capital Advisors, на своїй сторінці в Twitter:
Міша в Одесі – це ах***но [дуже добре] для Одеси і для України. Я от тільки міркую – це буде Гонконг чи Сінгапур?
Ігор Коломойський, колишній очільник Дніпропетровської області в коментарі lb.ua:
Щодо Саакашвілі я взагалі здивований. Думаю, це тимчасова фігура. Зараз він здасть Одесу росіянам, а потім доведеться її знову відвойовувати. Побуде якийсь час губернатором, а потім його змінять на якогось нікчему на кшталт Гончаренка.
До речі, питання – скільки у нього громадянств? Мене, напевно, переплюне. Американське, грузинське, голландське, тепер ще й українське треба приймати.
Віктор Балога, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції на своїй сторінці в Facebook:
Хочу заспокоїти всіх, хто вважає, що очільник будь-якої області щось вирішує в нинішніх умовах. Швидше навпаки – виконує функції цапа-відбувайлана У нього є тільки завдання та обов’язки, а права і можливості – в силовому блоці влади, саме там, де й поширюється корупція.
Тому сьогодні важливіше почати змінювати Конституцію, а не турбуватися, куди хочуть прилаштувати чергового іноземця. Тому вважати, що Одеса перетвориться в Батумі, якщо очільником призначити грузина, – це так само наївно, як і сподіватися, що з кранів київських квартир потече шампанське, якщо головою КМДА призначити француза. Або якщо Сільвіо Берлусконі стане головою Тернопільської ОДА, то ФК «Нива» в наступному сезоні виграє Лігу чемпіонів.
Я хотів би, щоб уся креативна громадськість обговорювала не прізвище, а концепції. І будувала для своїх громад реальні плани, а не повітряні замки. Інакше скоро країна буде здана в аутсорсинг іноземцям.
Віталій Барвіненко, народний депутат, член групи «Відродження»:
В Одесі бували різні керівники, тепер ось – відставний грузинський президент. А що? Теж варіант! Треба сказати, що і в інших областях ситуація не краща. Є й експати, і колишні депутати, і бізнесмени. Загалом хто завгодно, але тільки не люди, які розбираються в регіональній політиці.
Наразі складається враження, що Палицю звільнили тільки для того, щоб працевлаштувати Саакашвілі. Кадрові експерименти над таким стратегічно важливим регіоном, як Одеса, до доброго не доведуть.
Ґіорґі Марґвелашвілі, президент Грузії:
Саакашвілі завдав образи нашій державі та інституту президентства. Цінності повинні стояти вище кар’єри, і громадянство – серед цих цінностей. Мені незрозуміла його негідна поведінка.
Віталій Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас