Інфляція допомогла податківцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція допомогла податківцям

Казна та Політика
713
Перевиконання плану доходів держбюджету – дуже тривожна новина
Уряд другий місяць поспіль примудряється звести бюджет з профіцитом. Доходи загального фонду перевиконані на 21,4 млрд гривень. Але радіти нічому.
Держказначейство оновило дані про доходи скарбниці. За чотири місяці до загального фонду держбюджету надійшло 155 млрд гривень. Це – на 21,4 млрд більше плану. Третина суми перевиконання пояснюється незапланованою виручкою від продажу ліцензій на 3G. «Астеліт», «Київстар» і «МТС-Україна» принесли до держскарбниці 8,8 млрд гривень. Ще 12,6 млрд – заслуга Державної фіскальної служби. Як їй це вдалося?
Ніяк. Зростання збору податків – результат інфляції. До бюджету закладалося зростання споживчих цін на 27% до кінця року. Але інфляція з початку року вже перевищила 42%. Надходження до загального фонду держбюджету також зросли за чотири місяці майже пропорційно: на 46% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі зазначає, що якби не зростання цін, то податкові надходження знизилися б.
Зростання цін збільшує надходження від податків, якими обкладаються споживчі товари. В першу чергу – ПДВ. За чотири місяці казна отримала 33,8 млрд гривень ПДВ від продажу українських товарів. Це на 26,5% більше, ніж роком раніше. Внесок імпорту зріс ще сильніше. 14,5 млрд гривень від ПДВ з продажу імпортних товарів – це 54% -е зростання. В інших випадках інфляція не рятує. Податку на прибуток зібрали на 7% менше, ніж торік. Це набагато більше говорить про стан бізнесу. За даними Держстату, за перший квартал великі та середні підприємства отримали 508, 8 млрд гривень збитків. Це вдвічі більше, ніж за перші три місяці минулого року.
Доходи загального фонду держбюджету і споживчі ціни
Інфляція буде допомагати ДФС до кінця року. За різними експертними прогнозами за підсумками року інфляція не опуститься нижче 40%. Правда, темпи зростання бюджетних доходів будуть поступово сповільнюватися в другому півріччі в міру того, як буде сповільнюватися і зростання цін. У МЦПД очікують, що на кінець року інфляція досягне 48%. Райффайзен Банк Аваль і зовсім очікує 51%. Уряду, швидше за все, навіть вдасться зібрати запланований обсяг доходів, хоча і без значного перевиконання, вважають аналітики Укрсиббанку BNP Paribas Group.
Олена Снежко
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас