«Запоріжсталь» Ахметова відключають від електропостачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Запоріжсталь» Ахметова відключають від електропостачання

Енергетика
1790
Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь”, що входить до групи “Метінвест”, в п’ятницю отримав офіційне повідомлення від державного підприємства “Запоріжжяобленерго” про відключення подачі електроенергії, повідомляється в прес-релізі компанії.
При цьому наголошується, що напередодні, 22 травня поточного року, комбінат “Запоріжсталь” незаконно відключили від автоматичного відшкодування ПДВ. Тим самим, комбінат поставили в умови дефіциту оборотних коштів, необхідних для проведення обов’язкових платежів державним монополістам за поставлені енергоносії.
“Складається враження, що у комбінату цілеспрямовано штучним чином були вимиті обігові кошти перед проведенням важливих платежів. Такі дії з боку влади можна розглядати або як непрофесіоналізм, який веде до повного розвалу економіки і вбиває вітчизняні підприємства. Або такі дії слід розцінювати як планомірну кампанію по знищенню комбінату і його трудового колективу. Відчуття, що своєю ефективною роботою ми просто комусь заважаємо”, – заявив генеральний директор комбінату “Запоріжсталь” Ростислав Шурма, якого цитує прес-служба.
За його словами, відключення від електроенергії металургійного гіганта призведе до екологічної та техногенної катастроф. Різке відключення систем газо- і водоочісток, агрегатів з величезною кількістю рідкого металу, судин і котлів високого тиску загрожує масштабними технологічними аваріями, які загрожують життю та здоров’ю людей.
Ліквідувати наслідки аварій внаслідок відключення від електроенергії і запустити виробництво вимагає колосальних коштів і часу, що в нинішніх умовах означає практично загибель комбінату – найбільшого містоутворюючого підприємства Запорізької області та України. Зупинка працюючого підприємства призведе до недоотримання бюджетами всіх рівнів мільярдів гривень. Припинення роботи комбінату “Запоріжсталь” завдасть величезний економічний і соціальний удар по регіону, що неминуче викличе соціальний колапс в прифронтовій Запорізькій області.
У прес-релізі уточнюється, що зараз загальний борг держави перед комбінатом “Запоріжсталь” з відшкодування ПДВ становить близько 650 млн грн. Заборгованість “Запоріжсталі” за постачання електроенергії перед державним монополістом – компанією “Запоріжжяобленерго” – близько 98 млн грн. Раніше комбінат вчасно і в необхідному обсязі оплачував електроенергію, яку спожив в рамках своєї виробничої діяльності.
Також підкреслюється, що комбінат має зразкову фінансову і виробничу історію, є найбільшим платником податків України та Запорізької області. У 2014 році “Запоріжсталь” інвестувала в модернізацію виробництва 1,7 млрд грн. За підсумками 2014 року підприємство перерахувало до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд. грн, що на 34% (366 млн грн) вище суми перерахувань 2013 року (у 2013 р – 1,08 млрд грн). У квітні 2015 комбінат підвищив зарплату працівникам комбінату в середньому на 23%.
Також повідомлялося, що “Запоріжсталь” з 29 травня в рамках програм соціальної відповідальності починає передавати тепло концерну “Міські теплові мережі” для забезпечення жителів чотирьох районів Запоріжжя – Ленінського (Лівобережна частина), Жовтневого, Орджонікідзевського, Комунарського (Південний житловий масив) – у вигляді забезпечення гарячою водою в літньо-осінній період. Тепло комбінату передається місту за ціною в 2,5 рази нижче, ніж тарифи, за якими місто продає його населенню.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас