У Гонтаревої очікують уповільнення інфляції після досягнення її пікових значень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої очікують уповільнення інфляції після досягнення її пікових значень

Казна та Політика
799
Національний банк очікує уповільнення інфляції протягом 12 місяців після досягнення її пікових значень.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
На засіданні монетарного комітету НБУ, яке відбулося 27 і 28 травня, його члени відзначили, що під час проведення монетарної політики регулятор повинен застосовувати наявні інструменти не у відповідь на поточну інфляцію, а враховуючи її прогнозну динаміку, враховуючи інфляційні очікування населення та бізнесу.
“Зараз очікується, що після досягнення інфляцією пікових значень вона буде досить істотно сповільнюватися протягом наступних 12 місяців”, – повідомляє регулятор.
За даними НБУ, споживча інфляція прискорилася в квітні до 60,9% в річному вимірі.
Значним фактором такого прискорення стало підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та на природний газ, а також методологічні особливості фіксації такого підвищення Державною службою статистики.
Присутні на засіданні члени комітету відзначили, що роль монетарної політики на цьому етапі повинна концентруватися на обмеженні “вторинних ефектів” інфляційних шоків, які вже реалізувалися.
Членами комітету було відзначено закріплення позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку.
Зокрема, в квітні-травні спостерігалося істотне обмеження поведінкової складової у валютно-курсовій динаміці, що супроводжувалося поступовим зміцненням гривні.
“Так, якщо протягом квітня офіційний курс гривні щодо долара США коливався в інтервалі 21,4 – 23,5 гривні за долар, то в травні цей діапазон становив 20,6 – 20,8 гривні за долар”, – констатує НБУ.
Також НБУ спостерігає ознаки поступового відновлення довіри населення до банківської системи (у квітні обсяг депозитів фізичних осіб у гривні збільшився на 4,2 млрд гривень).
Як повідомляло агентство, Національний банк констатує зниження впливу девальвації гривні на інфляцію в квітні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас