Україна прагне позбутись державного "агробаласту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна прагне позбутись державного "агробаласту"

Аграрний ринок
506
Уряд України має намір розпродати збиткові державні агропідприємства. Однак зробити це буде не так просто, кажуть експерти.
Аналіз засвідчив, що лише десяток державних сільгосппідприємств мають ринкову вагу. Йдеться, зокрема, про такі компанії, як Державну продовольчо-зернову корпорацію України, “Аграрний фонд”, “Укрспирт”, “Артемсіль”. Решта – непрацюючі, неприбуткові, або їхня балансова вартість не перевищує ста тисяч гривень. “Із загальної кількості 96 підприємств можна вважати такими, що вони є формально діючими, бо їхні показники суперечать економічним реаліям. Продуктовий магазин на столичній Борщагівці має більший прибуток, ніж підприємства, що контролюють тисячі гектарів землі”, – каже міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Торік, за його словами, сукупний збиток державних агропідприємств сягнув майже півмільярда гривень.
Земля в тіні
Здебільшого реальним активом цих підприємств є земля. Попри те, що більшість з компаній виявились занедбаними або продовжують існування тільки на папері, землі, які перебувають у їхній власноті не простоюють, а приносять прибутки, стверджує голова державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк і додає: “Тільки не відомо кому”.
За словами Мартинюка, за державними сільськогосподарськими підприємствами обліковується більше 1,1 мільйона гектарів земель. З них близько 1 мільйон гектарів – це саме рілля. “Вона обробляється, але 80% прибутку з цього обробітку йде в тінь через різні гібридні схеми”, – каже Мартинюк. Тіньовий обіг від використання таких земель він оцінює у 4-5 мільярда гривень. “Нелегально віддають в оренду, на папері – одна врожайність, насправді – інша, – продовжив Мартинюк. – Усе, що не відображено у звітах, – завозиться в приватні зерносклади “.
Проблемна приватизація
Відновити ці підприємства та вивести їхні землі з тіні можна, виставивши їх на продаж, сподіваються українські чиновники. У міністерстві агрополітики й продовольства розраховують, що завдяки такому кроку вдасться поповнити український держбюджет. Міністерство вже надало кабміну свій список сільгосппідприємств, які хоче виставити на приватизаційний конкурс.“Ми ініціюємо приватизацію у цьому році більше 150 державних агропідприємств. За нашими підрахунками приватизація аграрної галузі може принести до 10 мільярдів гривень”, – наголошує Олексій Павленко.
Однак з приватизацією агропідприємств не все так просто, оскільки в Україні діє мораторій на продаж землі, а отже іноземці не зможуть купити сільгосппідприємства, які мають земельні наділи. Такі підприємства спочатку мають бути роздержавлені, й пріоритетне право на отримання своєї частки (паю) у підприємстві, яке роздержавлюється, мають селяни, робітники цих підприємств. “Після такого роздержавлення фактично нічого не залишається на конкурсний продаж, бо майнові комплекси теж розпайовуються серед робітників”, – каже керівник управління з питань реформування власності Фонду держмайна України Неля Рикова.
Однак, за її словами, є підприємства, де чверть акцій залишається державними навіть після розпаювання, й цю частку уряд може продати на конкурсних засадах тим, хто хоче захоче взяти участь у приватизаційному конкурсі. Зараз у приватизаційному списку кабміну таких підприємств 27, і поки що до жодного з них інтересу з боку потенційних покупців не було, каже Рикова.
Іноземцям – переробка
Але тоді яким чином чиновники збираються заробити на приватизації підприємств АПК до 10 мільярдів гривень? В уряді роблять ставку на продаж переробних підприємств і виробничих потужностей окремих концернів. Так, внаслідок продажу “Укрспирту” кабмін сподівається отримати не менше, ніж 300 мільйонів доларів, наголошує міністр агрополітики та продовольства Олексій Павленко. Адже заводи цього підприємства мають ліцензії на виробництво алкоголю, можуть випускати біоетанол, попит на який є у світі.
Головний радник проекту USAID АгроІнвест, експерт з аграрного права Павло Кулинич вважає, що переробні сільгосппідприємства можуть “витягнути” всю приватизацію й виправдати фінансові очікування від їхнього продажу. “Ці підприємства дуже цікаві, зокрема для іноземного бізнесу, оскільки сировинна база для цих підприємств знаходиться поряд. Навіть непрацюючі переробні агрокомплекси будуть продаватися, бо вклавши відносно невеликі суми в купівлю, власник зможе заробляти набагато більше”, – вважає Кулинич.
Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький вважає, що іноземні капіталовкладники з обережністю купуватимуть державні агроактиви, оскільки права власника в Україні досі повністю не захищені. Він не виключає, що інтерес до українських сільгосппідприємств є в багатьох іноземних компаній, але в приватизаційному конкурсі ризикнуть взяти участь тільки ті, що вже працюють на аграрному ринку України.
Лілія Гришко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас